"Les delegacions exteriors són part de la Generalitat. El Diplocat és una entitat de capital públic i privat. No formava part del Govern", ha explicat Albert Royo del Diplocat a respostes de la fiscalia, que avui mira de demostrar la malversació per la via de l'acció política exterior. 

 "Nosaltres no vam donar cap honorari a observadors internacionals. No teníem contractats observadors internacionals", ha insistit Royo davant l'intent de Consuelo Madrigal de buscar pagaments que avalin la preparació del referèndum i, per tant, el delicte de malversació al qual s'enfronten els membres del Govern personats.

Albert Royo ha explicat que del 29 de setembre al 2 d'octubre van tirar endavant una de les activitats habituals del programa de visites internacionals. 

La Generalitat sí que va demanar noms d'organitzacions per disposar d'observadors, però Albert Royo ha explicat que "l'activitat no va tirar endavant perquè no hi havia acord per fer el referèndum".

El Diplocat no va fer accions de suport a la convocatòria del referèndum

"No vam organitzar cap referèndum. Ens dedicàvem a explicar l'activitat catalana al món", ha exposat Royo davant les preguntes insistents de la fiscalia. Albert Royo també ha volgut desvincular el Diplocat del Govern i de la Conselleria d'Exteriors que estava dirigida per Raül Romeva. El testimoni, a més, ha volgut fer constar que hi ha un error des del principi del procés que es veu en els atestats policials.

Diplocat és un consorci públic-privat i la seva màxima autoritat és el ple del consorci presidit pel president de la Generalitat. Un dels eixos és la diplomàcia pública del Govern de la Generalitat per "establir llaços de confiança entre la societat civils de diferents territoris", ha explicat Albert Royo.

Royo s'ha dedicat a explicar les funcions del Diplocat al llarg de l'interrogatori que li ha fet la fiscal Consuelo Madrigal, molt centrada a saber el nombre de vots dins el consorci, que és del 50%.

Royo ha destacat també que "el pressupost del Diplocat no el definia la Generalitat". El responsable del Diplocat ha negat que es pagués res il·legal i que "sempre es va fer correctament".