Jaume Mestre, responsable de Difusió Institucional de la Generalitat, ha fet tants equilibris a l'hora de respondre que la fiscalia ha acabat demanant que es dedueixi el testimoni i es porti al jutjat de guàrdia per fals testimoni.

La campanya de les vies del tren que es va emetre per TV3 i es va publicar en diversos mitjans és una de les cartes que té la fiscalia per mirar de provar la malversació.

Diversos testimonis han declarat que la campanya de TV3 entrava dins les campanyes institucionals gratuïtes que emetia la televisió catalana, però la responsable de la CCMA Núria Llorach va fer dues factures que el fiscal treu sempre que pot. Dues factures, però, que ningú reconeix que s'han pagat. Llorach no va declarar perquè està imputada i es va acollir al seu dret de no respondre en aquest judici. Per tant, no es pot contrastar la informació de Mestre.

"No sé per què es va emetre l'espot", ha dit Mestre finalment atrapat pel fiscal, i Manuel Marchena ha acabat dient que "el tribunal es queda amb aquesta resposta". "Les factures no són la meva responsabiltiat", ha insistiti Jaume Mestre a preguntes de les defenses, que l'han intentat salvar després de les respostes poc clares davant el fiscal, que han fet sospitar de fals testimoni.

I és que les respostes evasives de Jaume Mestre a una part de l'interrogatori del fiscal Jaime Moreno en què ha dit "no ho recordo" han fet intervenir Manuel Marchena, que l'ha avisat que el fals testimoni és delicte. I quan ha acabat l'interrogatori la fiscalia ha denunciat el fals testimoni. El president del tribunal ha reaccionat de pressa i ha exposat que fins que no hi hagi sentència no es valorarà si Mestre ha mentit o ha alterat la realitat.

Mestre ha repetit que no es va pagar cap factura i que el concurs de l'anunci de les vies del tren "va quedar desert", però no ha estat convincent davant el ministeri públic. També ha negat que encarregués res a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i que es pagués res, tot i que hi ha dues factures. Mestre ha concretat que el contracte va quedar desert, tot i que "vaig veure els anuncis per televisió".

La campanya de Focus Media també continua pendent de pagament

"La campanya 'Civisme' promovia valors democràtics en la societat", ha explicat Mestre sobre la campanya de l'anunci de les vies del tren, una campanya que Focus va renunciar fer. També hi va renunciar l'empresa Dadà, la primera a què s'adjudica l'encàrrec.

"Teresa Guix va cobrar una quantitat de la Generalitat però no pas per la feina que es va fer relacionada amb l'1-O", ha concretat Jaume Mestre.