La setmana es preveia estranya, però, entre la manca d'organització del tribunal i el que expliquen els testimonis, o el que no expliquen, està sent estrambòtica. I només estem a la meitat.

Encara falten els dos dies "forts", que poden acabar fent aigües com aquest dilluns i dimarts. 

Avui només han declarat tres testimonis dels quatre previstos. Oriol González està investigat i ha marxat tal com ha vingut. I els altres tres, de la impremta Artyplan i el dissenyador que va fer els encàrrecs del cartell del referèndum, si han deixat alguna cosa clara és que ni van cobrar ni van facturar ni van rebre cap encàrrec de la Generalitat.

Un dia més, per tant, que la fiscalia no pot provar la malversació. Una fiscalia que està obsessionada a vincular Antoni Molons, el responsable de Difusió, per demostrar que la Generalitat estava darrere de tots els encàrrecs i va fer la comanda directament. I una fiscalia que amaga el cap cada cop que l'advocat Jordi Pina pregunta si van rebre algun encàrrec de la Generalitat i la resposta és "no".

Davant unes sessions amb poc contingut, puja la dosi de surrealisme amb el "tal Toni" que ha amenitzat la tarda d'avui durant un interrogatori delirant del fiscal Jaime Moreno.

Enric Vidal, el dissenyador que va encarregar a les impremtes els cartells de les vies del tren, ha afrontat un interrogatori de tercer grau de Jaime Moreno, en alguns moments amb certes dosis de surrealisme, que no ha tret l'aigua clara de res. "Un tal Toni i no sabia què havia de cobrar?", ha insistit el fiscal per intentar saber si la Generalitat va pagar el dissenyador i va pactar un contracte en una reunió a l'Hotel Colón.

Després de Vidal ha declarat Enric Marí, comercial d'Artyplan. Marí va recollir l'encàrrec el 7 de setembre dels cartells de la campanya del referèndum d'Òmnium Cultural. Ha admès que es va fer un pressupost i que a vegades Òmnium feia encàrrecs que s'havien de "facturar a l'ANC o a algun partit polític". I ha negat que mai facturés res a la Generalitat. També ha assegurat que la factura de 17.250 euros, finalment, "no es va cobrar perquè el material no es va arribar a lliurar".

El matí encara ha estat més exprés al Tribunal Suprem. La sessió ha durat un quart d'hora. El primer testimoni ha saltat perquè està imputat i la segona no ha pogut aportar gaires novetats. Rosa Maria Sans, de l'empresa impressora Artyplan, ha seguit el fil d'ahir d'Unipost. No sabia qui va fer l'encàrrec i no va fer factura. I sense factura ni pagament és difícil provar el delicte de malversació.

L'obsessió de la fiscalia amb Òmnium

El fiscal Jaime Moreno ha començat l'interrogatori preguntant sobre la vinculació del testimoni Enric Vidal amb Òmnium.

Demà, més

Demà també s'espera un dia poc productiu. Dels tres testimonis del matí, Jaume Mestres, Amadeu Altafaj i Alberto Royo, l'única declaració confirmada és la de Mestres, responsable de Difusió, que no està imputat. Altafaj, delegat de la Generalitat a la UE, i Royo, del Diplocat, no declaren perquè estan processats pel jutjat d'instrucció 13 de Barcelona.

Amadeu Altafaj, que viu a Brussel·les, ni tan sols vindrà per dir que no pot declarar. Ha fet la gestió, primer per fax i després via trucada telefònica, amb la secretària judicial.

A la tarda hi ha previstos dos observadors internacionals de l'1-O: Paul Sinning i Helena Catt