L'Antoni és de Barcelona, és empresari, tenia unes reunions a Madrid i ha aprofitat per presentar-se al Suprem a veure el judici al procés. Ha vingut amb el seu fill, Sergi. L'Antoni porta un llaç groc a la solapa. A la cua s'ha trobat amb la Montse de Gurb que és professora universitària, i amb la Maite, que és funcionària. Tots tres han arribat pels volts de quarts de 9 del matí.

No han pogut evitar el somriure irònic quan el policia que controla l'accés els ha explicat perquè els feien entrar en grups de 10 en 10: "Han d'entrar en grups petits perquè no s'organitzi un tumult dins".

Un cop a l'interior, esperen al final de la cua, on avui s'hi veuen molts llaços grocs i fins i tot alguna samarreta reivindicativa. Se'ls afegeix la Annunziata, que és italiana i està casada amb un català de Berga.

En entrar a la sala veuen els presos als seus llocs, com els han vist per la tele. Algú s'acosta a Oriol Junqueras per felicitar-li l'aniversari i aquest ho encaixa amb un somriure. "Ja veus, 50 anys!". 

No reconeixen cap conseller del Govern, perquè no n'hi ha cap a la sala. Dimecres tampoc n'hi havia cap. Ni dimarts. Mica a mica, el judici s'ha anat normalitzat com un element més de la vida política. Hi ha moments, en el darrer tram de les tardes, en què a la primera fila del judici no hi ha absolutament ningú a la primera fila del públic, reservada a les autoritats.

Però per a la gent que acudeix a l'audiència pública l'entrada a la sala mai deixa indiferent. "Sembla que entris al segle XIX", comenta un home només asseure's.

El públic ha pogut observar com transcorrien les declaracions dels policies que van participar en les entrades a diferents escoles de Barcelona l'1-O. S'ha escoltat algun comentari sorprès que Vox preguntés si hi havien llaços grocs -quan els llaços denuncien l'existència de presos polítics, a partir del 16 d'octubre-; però la remor més contundent s'ha escoltat quan un testimoni que acabava de denunciar que els havien llançat objectes ha hagut de reconèixer a preguntes del president de la sala, Manuel Marchena, que en realitat no ho havia vist.

Els testimonis han insistit a descriure la resistència amb que van topar als col·legis. Han parlat d'insults, de paraigües, empentes... fins i tot han assenyalat un grup de persones amb passamuntanyes dins d'un col·legi. S'ha parlat de barricades fetes amb material escolar i, de nou, ha aparegut alguna muralla. Els agents han denunciat a més, com els darrers dies, inactivitat dels Mossos.

El rosari de testimonis s'ha tallat a les 12 del migdia. A aquella hora s'havia convocat reunió de la Junta Electoral i dos membres del tribunal en formen part. Quan a les quatre s'ha reprès la sessió la Montse i l'Annunziata tornaven a ser entre el públic.