Declaracions exprés de policies espanyols per tancar la setmana al Tribunal Suprem. Fins a 16 testimonis més que relaten com van entrar per la força en diferents punts de votació, tant agents de la policia judicial com antiavalots.

"Teníem un llistat del CECOR de 28 escoles on havíem d'entrar", ha dit un dels testimonis.

Hi havia gent dreta, asseguda i amb cadenes humanes", ha explicat un altre policia per construir el relat de sempre: el de la muralla humana i el de la violència dels manifestants.

El paraigua com a arma de guerra

Però la violència continua sent un "cop de paraigua" que va rebre un agent, segons ha explicat un dels testimonis. La resta es basa en crits, insults, cops amb les mans i els punys a les furgonetes policials, "hostilitat i resistència", i "mur popular", segons han anat explicant un per un els testimonis. 

Quan els advocats han preguntat sobre si la multitud portava armes o objectes perillosos, un dels testimonis ha dit que "portaven paraigües", per la qual cosa l'advocat de Jordi Cuixart, Àlex Solà, ha matisat que aquell dia plovia.

Avui el nou element han estat els "encaputxats". Diferents testimonis n'han ubicat alguns en diferents centres, però un d'ells ha concretat que eren en un passadís d'un dels centres esperant-los, tot i que després ha explicat que no van fer res.

Però alguns dels policies han relatat que el "mur popular" eren persones que estaven "estètiques i en actitud contemplativa", la gran majoria asseguts a terra i entrellaçats. D'altres els han qualificat de massa en "actitud espontània o organitzada". I també han explicat que "la gent estava bel·ligerant i en actitud agressiva". Però a l'hora d'explicar fets tot es redueix a llançament de monedes i ampolles de plàstic contra les furgonetes, més enllà de la cadira que va sortir volant a l'escola Víctor Català. Tot i que un dels testimonis, també policia, ha posat en dubte que realment la cadira arribés a impactar contra l'antiavalot.

De cul a la paret amb els advocats

En general els policies espanyols són secs a l'hora de respondre a les preguntes dels advocats.

Algun ja ha rebut algun moc, com ara d'Andreu van den Eynde. Però avui li ha tocat a Xavier Melero.

S'ha trobat amb un testimoni dur de pelar que no responia, i després de queixar-se ha acabat desistint: "Ho deixo córrer, senyor president, perquè no anem enlloc".

Els advocats, però, han mirat de desmuntar part de la declaració quan han preguntat al testimoni si tot el que havia relatat que havia passat en diferents col·legis ho havia vist o l'hi havien explicat. I al final només ha pogut donar detalls d'una part dels fets, que són els que va veure.

Tot el relat sobre la passivitat dels Mossos que ha detallat en cadascun dels centres també ha caigut quan només ha pogut concretar que ell va veure "actitud passiva" a l'escola Tibidabo, i quan li han preguntat on més, ha dit que no se'n recordava. Abans havia assegurat que els Mossos d'Esquadra estaven en "actitud d'inactivitat" al Tibidabo, Aiguamarina, Marenostrum i diferents centres més.

També ha acabat admetent que les "persones encaputxades que llançaven mobiliari" a l'escola Aiguamarina no les va veure perquè no va anar en aquest centre.