Els presos polítics són a Madrid des de divendres (les dones a la presó d'Alcalá Meco i els homes a Soto del Real) i, segons expliquen, les condicions del centre penitenciari on se'ls ha traslladat estan lluny de ser òptimes.

El conseller Josep Rull ha denunciat en una piulada el fred que fa a les cel·les: "el fred és un dels nostres pitjors enemics", ha subratllat al mateix temps que ha precisat que només s'encén la calefacció durant dues hores al dia.

Rull ha descrit les cel·les de Soto del Real com "autèntiques neveres" i ha matisat que molts interns no tenen més remei que posar-se al llit després de dinar per combatre les baixes temperatures. 

La queixa del conseller es suma a les que ja han fet altres presos sobre el tracte que estan rebent a Madrid. El president del Parlament, Roger Torrent, denunciava aquest dilluns "l'obsessió malaltissa" amb l'independentisme perquè quan van arribar al centre els funcionaris els van requisar roba de color groc, fotografies on apareixien familiars amb roba d'aquest color o fins i tot un exemplar de la revista El Juevestal com va avançar El Nacional aquest diumenge.