Res groc. Ni samarretes grogues de l'assemblea de treballadors públics ADIC, ni bufandes grogues... Fins i tot un calendari dels avis de Reus. Els funcionaris de la presó de Soto del Real de Madrid que es van encarregar de l'entrada dels presos polítics divendres al centre penitenciari i de revisar els farcells en què transportaven les seves pertinences no van permetre que passés res d'aquest color amb què l'independentisme denuncia l'existència de presos polítics.

A banda del veto al color groc, segons fonts de les famílies consultades per El Nacional, els presos han constatat amb sorpresa que el filtre que han hagut de superar els objectes que transportaven des de Lledoners no ha estat uniforme. A uns se'ls ha impedit entrar els llapis, mentre a d'altres se'ls ha permès. A algun se li han retirat les tovalloles, mentre altres les han passat totes...

Sense ordinador

El que no ha passat ningú és l'ordinador. L'ordinador i els dos pen drive en què hi havia les 60.000 pàgines del sumari per poder preparar el judici i que encara estan revisant els serveis de la presó. Es tracta d'una documentació imprescindible per preparar el judici, que havia estat autoritzada per Institucions Penitenciàries, i que caldrà entrar en paper si no es desencalla el bloqueig dels ordinadors. De moment, a una setmana de l'inici del procés, ni a Soto del Real ni a Alcalá Meco no han disposat de la documentació per preparar-se.

Els presos de Soto, que aquesta cap de setmana han pogut iniciar la rutina ordinària de visites familiars, han estat instal·lats en cel·les individuals, un al costat de l'altre. A Soto del Real hi han anat tots els homes, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, el vicepresident Oriol Junqueras i els consellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Quim Forn. Les dones, la presidenta del Parlament Carme Forcadell i la consellera Dolors Bassa, són a Alcalá Meco.

Sense calefacció

Les primeres nits han servit per constatar que a Soto es manté una dinàmica de funcionament del centre pel que fa als horaris, que a les 12 de la nit tanca la calefacció, que no es torna a posar en marxa fins l'endemà al matí. No ha estat una sorpresa, atès que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que van viure uns mesos en aquest centre penitenciari, ja van explicar que havien arribat a dormir amb anorac per no passar fred a la nit. Amb tot, alguns dels presos, com Rull i Forn, han confessat que havien passat molt de fred.