"La gent té criteri. Som al segle XXI. Es parla de la gent com si no tingués criteri. El moviment independentista va de baix a dalt, de baix a dalt. I després hi ha partits polítics i entitats que donen una sortida pacífica i democràtica. El moviment independentista a Catalunya va de baix a dalt. Vostès ho presenten com si un dia cau sobre la taula un llibre blanc", ha exposat Jordi Turull al tribunal.

Turull ha obert la segona jornada de declaracions al Suprem responent a les preguntes de la fiscalia avui representada per Consuelo Madrigal i Jaime Moreno, dos dels quatre fiscals que porten la causa especial 20907/2017.

Jordi Turull ha volgut deixar constància que la seva voluntat era declarar en català però que per la manca de la traducció simultània hi renuncia.

"No se'ns podia denunciar perquè el 2005 es va despenalitzar fer un referèndum. Què fa el govern de l'Estat? Modifiquen el TC, i se'ns està perseguint", ha dit Turull agafant embranzida per atacar el govern espanyol: "El 2012 i 2017 el govern de l'Estat ha incomplert com 25 sentències del TC".

"Això de posar-te el vestit de constitucionalista et permet incomplir la constitució quan et dona la gana. Avui fa un any que estic a la presó. Com pot ser que aquells que ens denuncien davant el TC estiguin incomplint cada dia les resolucions del Constitucional? Jo, per una interlocutòria que no permet retret penal, porto un any a la presó. Després diran que no ens persegueixen per les nostres idees", ha reblat Turull en el moment àlgid de la seva declaració davant les preguntes de la fiscalia.

Després de la seva intervenció, s'ha fet el silenci. No hi hagut ni un retret per part del ministeri públic ni tampoc del Tribunal que, de fet, ha donat diversos tocs d'atenció a Turull al llarg de la seva intervenció per entrar a valorar la querella de la fiscalia.

Turull també ha intentat explicar les majories necessàries per aplicar el resultat del referèndum, i que la llei no preveia: "La gent abans d'independentista és demòcrata i si sortís el 'no' acceptaria el resultat".

L'exconseller de la presidència ha entomat amb força i amb dosi d'ironia les preguntes de la fiscalia, alguna tan bàsica com si és soci d'Òmnium Cultural, l'entitat que presideix Jordi Cuixart, que està sota el punt de mira de les acusacions.

"Ens vam presentar com a Junts pel Sí, no teníem cap impugnació", ha remarcat Turull davant les preguntes del fiscal sobre si sabia que el referèndum estava impugnat pel TC. "Ens vam presentar com a Junts pel Sí, no Junts perquè Sí. No és cap anormalitat que intentis per la via pacífica, per la via democràtica, emparant-nos amb els drets, tirar endavant el nostre programa electoral".

Jordi Turull també ha recordat que ni el programa electoral ni el programa de govern van ser impugnats. I ha dit que no coneixia el document Enfocats, que la fiscalia ha mostrat durant el judici com una de les proves. Tampoc ha reconegut l'agenda Moleskine de Josep Maria Jové.

I com ja va fer Joaquim Forn i Oriol Junqueras, ha remarcat que el Govern va apostar pel diàleg i la negociació fins al final.

Referèndum o referèndum

L'exconseller de la Presidència ha explicat l'embrió del referèndum, relatant com al setembre del 2016, després que la CUP no donés suport als pressupostos, el president Carles Puigdemont es va sotmetre a una qüestió de confiança "i va dir allò de referèndum o referèndum".

"Jo li desmenteixo que el juny del 2016 s'apostés per la via unilateral", i ha insistit que es va "buscar l'acord fins l'últim moment". "El referèndum, fins l'últim minut, es va intentar que fos pactat", ha repetit i remarcat Turull a preguntes de la fiscalia.

Turull ha denunciat l'"ús i abús del govern espanyol per suspendre tot el que feia el Govern de Catalunya". També ha explicat que un cop arribaven les resolucions del TC, "no és que no es pogués fer res, és que ja s'havia fet", exemplificant que sovint quan el TC dictaminava els òrgans de Govern ja havien acabat allò que s'havia portat a impugnar.

"Jo rebo una querella preventiva. Vaig rebre al mateix temps la querella preventiva quan rebia la notificació per atacar una resolució del Constitucional", ha explicat Turull mentre ha intentat valorar la denúncia de la fiscal davant un nou toc d'atenció de Marchena, que li ha reiterat diversos cops que es limiti a respondre a les preguntes del fiscal Jaime Moreno.

"Quan vaig rebre la notificació per aturar la preparació del referèndum, vam ponderar el que deien totes les lleis". Turull també ha exposat que el referèndum està despenalitzat del codi penal: "Ponderar i votar mai pot ser un il·lícit en una democràcia". "Ponderant-ho tot és de la manera que vam anar actuant", ha respost Jordi Turull quan li han preguntat sobre la providència del TC que alertava que no es podia fer el referèndum.

El 20-S

"El que va passar el dia 20 va ser un acte pacífic", ha afirmat Jordi Turull. Turull no ha concretat qui va convocar la manifestació del 20 de setembre davant la Conselleria d'Economia mentre s'estava fent l'escorcoll: "Es va autoconvocar una protesta".

El fiscal buscava la implicació d'Òmnium Cultural en la convocatòria. De fet, durant tot l'interrogatori Jaime Moreno ha buscat implicar en els fets l'entitat.

L'exconseller de la Presidència ha explicat que va veure l'estat en el qual van quedar els cotxes de la Guàrdia Civil l'endemà als mitjans de comunicació i, com van fer altres persones, va condemnar els fets. El fiscal ha insistit que es van destrossar set vehicles, però Turull ha dit que no ho sabia. Que només tenia coneixement de dos.

Jordi Turull tampoc no ha volgut entrar en detalls en la sortida de la comitiva judicial. "L'única cosa  que sé és que al gabinet jurídic central no vam rebre cap tipus de queixa", ha dit.

També ha denunciat que "policia va intentar entrar a la seu de la CUP sense autorització judicial. Si s'explica, s'explica tot".

La no-violència

"Ara, abans i després és una operació fracàs intentar fer res per la via de la violència", ha dit Turull per trencar el relat de la violència que defensa la fiscalia i que avala el delicte de rebel·lió pel qual estan acusats la gran majoria dels acusats.

"La violència no va amb cap reivindicació de cap formació política de Catalunya", ha reblat.

"Som el país de Pau Casals. Per molt que es presenti la societat catalana com a violenta, aquest relat no té sentit", ha conclòs obligant el ministeri públic a canviar de tema.

"Hi va haver a Catalunya una gran manifestació que defensava la unitat d'Espanya, hi va haver grups de la ultradreta que van començar a clavar  cops. No vaig generalitzar perquè van ser quatre. A Catalunya la gent és pacífica", ha afegit quan Jaime Moreno ha reprès el tema més tard.

Turull ha atacat durant la seva declaració la manca de diàleg de l'Estat i la judicialització de la política: "El govern d'Espanya menys polític ha estat disposat a fer de tot, i nosaltres què volíem? Que la gent votés. L'Estat ha de fer política i no que hi hagi un fiscal que t'ho afini ni ser víctima de les clavegueres de l'Estat".

 

L'1-O

Jordi Turull ha negat que cridés a la mobilització per evitar el tancament dels col·legis. I novament ha dit que no sabia si les associacions havien fet cap crida, en un nou intent del fiscal d'implicar Òmnium i l'ANC.

"L'1-O hi havia les diligències de la magistrada. Vam fer una cosa que es podia compatibilitzar: que es complissin les diligències de la magistrada i que la gent pogués votar. I a les 8 del matí vam anunciar el cens universal", ha explicat Turull sobre els fets del dia del referèndum.

"És fals que el president animés a votar", ha explicat Turull davant el relat dels fets de la violència policial que hi va haver a Sant Julià de Ramis on havia de votar Carles Puigdemont i que, davant la irrupció de la policia espanyola, va haver de fer-ho a Cornellà de Terri on "es va fer una selfie". "Ell, amb el seu exemple, va donar crèdit i valor al cens universal", ha explicat l'exconseller de la Presidència.

El que no ha concretat Turull, quan li ha preguntat l'advocada de l'estat, és qui va ordenar fer el cens universal. Tampoc ha sabut dir de qui depenia la proclamació i anunci de resultats del referèndum.

El 27-O

Turull, igual que va fer Forn, ha explicat que la declaració del 27 d'octubre "era l'expressió d'una voluntat política que reflectia el sentit majoritari del poble de Catalunya".

Ha concretat que "hi havia una part declarativa i una que encarrega coses al Govern de la Generalitat".

Ha evitat parlar de DUI tot i la insistència del fiscal i ha reblat que "era una declaració política. El Parlament de Catalunya fa política".

La firma del decret

"Sí, sí, el vaig firmar", ha dit Turull sobre el decret del referèndum. "Era el nostre compromís amb els ciutadans de Catalunya, una imatge d'unitat del Govern, hi havia hagut molta literatura sobre si anava el Govern a la una o no, però és que a més tenia ganes de firmar-lo", ha dit ferm l'exconseller de la Presidència. "No tenia cap notificació del TC, mai havia estat advertit", ha afegit.

"El que vam aprovar al Parlament tenia un encaix legal vigent", ha conclòs.

El decret té una línia i mitja que es complementa amb una declaració en què tot el Govern agafa un compromís solidari. Però quan es va signar "no estava suspesa la llei del referèndum", ha volgut deixar clar Turull.

Negant la malversació

"No es va invertir ni un euro", ha dit Jordi Turull per negar el delicte de malversació que també s'imputa als processats.

Turull ha explicat com es preguntava una vegada i una altra sobre pagaments per si s'estava finançant el referèndum: "Va arribar un moment que era surrealista i era de no confiança als servidors públics". I ha explicat que "un conseller no pot firmar res si abans no ha passat per tots els tràmits de fiscalització". 

"La Generalitat ha complert sempre amb els requeriments del govern central durant el control del govern espanyol", ha insistit.

L'acusació de malversació es basa sobretot en tota la publicitat que es va fer del referèndum i en les pàgines web. "La pàgina web 'referendum.cat' va ser actualitzada, no creada. Va ser una decisió meva", ha dit Turull donant a entendre que no es va crear de zero ni va costar diners, sinó que es va aprofitar un portal que ja existia.

L'advocada de l'Estat ha insistit amb el delicte de malversació preguntant sobre els 270.000 euros que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va facturar per fer la publicitat del referèndum. Turull ha dit que en la memòria del CCMA no consta aquesta facturació. Era una campanya gratuïta de la Generalitat. "Ningú entén com van aparèixer aquestes factures" que anaven adreçades a Presidència, ha dit Turull.

Desvinculant els alcaldes

"Els alcaldes no van participar en cap acte il·lícit, de la mateixa manera que els ciutadans no van participar de cap acte il·lícit", ha explicat Turull quan li han preguntat sobre l'ús dels locals on es va votar.

Un cop més ha reiterat que els referèndums estan despenalitzats des de l'any 2005 i que per tant ni les administracions locals ni els ciutadans van fer res il·legal. "Hi havia més de 700 ajuntaments implicats que volien cedir els seus locals per a les votacions. Aleshores la llei no estava suspesa pel Tribunal Constitucional", ha dit.