La interlocutòria del jutge Pablo Llarena, que ha deixat el vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn i els Jordis a la presó, menciona fins a tres vegades un nom: Enfocats. És un document que la Guàrdia Civil va trobar a casa del secretari general d’Economia, Josep Maria Jové, durant els escorcolls del 20 de setembre. El magistrat del Tribunal Suprem li dona molta importància, perquè “reflecteix l’existència d’un grup d’individus que ha exercit una funció definitòria de com i quan dur a terme cadascuna de les actuacions del procés i, conseqüentment, de la violència i els tumults”.

El document, que forma part del sumari del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, va arribar a l’Audiència Nacional mentre la jutgessa Carmen Lamela investigava el cas dels Jordis i dels consellers. Ara, un cop el cas ha passat al Tribunal Suprem, se l’ha trobat el jutge Llarena sobre la taula. I l’ha utilitzat per argumentar el manteniment de la presó cautelar sense fiança.

Aquest document de treball, trobat a casa de Jové, detalla tota l’estratègia del Govern per desplegar les estructures d’Estat després de la celebració del referèndum. Contempla que per la creació d’un Estat propi cal “sumar majories”, “inspirar confiança” i “treballar amb garanties d’èxit”. Entre altres coses s’hi diu que “el govern d’Espanya no reconeixerà el dret a fer un referèndum, però si ho veu tot perdut ens el farà fer perquè el perdem”. La intenció del Govern, segons la documentació, era renunciar a la DUI per arribar a un referèndum acordat.

 

Llarena es refereix concretament a la pàgina 40 d’Enfocats, que estableix la coordinació d’un hipotètic Govern de transició —que no ha arribat a existir—, que tindria un comitè estratègic i un comitè executiu.

El comitè estratègic estaria format pel president i el vicepresident del Govern, els presidents i portaveus dels grups parlamentaris independentistes, els presidents i vicepresidents de l’ANC, Òmnium i l’AMI, representants d’altres entitats sobiranistes, els directors de les Oficines de desenvolupament de l’autogovern, els presidents i secretaris generals dels partits polítics independentistes i “representants independents de prestigi social”.

Per la seva part, el comitè executiu estaria compost, sempre segons el document de treball, pels secretaris generals de Presidència i Vicepresidència, els directors de les Oficines de desenvolupament de l’autogovern, professionals experts en cadascun dels àmbits funcionals del projecte i “consellers o secretaris generals ad hoc segons les temàtiques a tractar”.

El document no inclou noms, però sí que detalla els càrrecs que formarien part d’aquest Govern de transició, com els secretaris generals dels partits. Per això s’ha filtrat que aquest informe de la Guàrdia Civil serviria per a imputar Marta Rovira, secretària general d’ERC. Però no s’hi mencionen noms a Enfocats.

El jutge Pablo Llarena se centra concretament en aquest “comitè executiu”. Però aquest Govern de transició mai no va existir. Si el jutge decidís imputar els càrrecs que hi figuren, no estaria avaluant fets consumats, sinó que es tractaria d’una imputació preventiva per impedir un suposat delicte.