El nom de Xabi Strubell es va convertir en protagonista de la jornada de dijous del judici al procés perquè va ser inclòs en un delirant interrogatori del fiscal Javier Zaragoza a Jordi Sànchez, a qui feia responsable d’haver rebut un correu electrònic en què se li proposaven mesures per assegurar l’accés dels votants als col·legis durant la celebració del referèndum de l’1 d’octubre del 2017.

judici procés jordi sànchez mail tractors sabi strubel

L’aparició va ocasionar tot de reaccions a la xarxa, però el cas és que hi ha un autèntic Xabi Strubell, conegut principalment per ser guitarrista i cantant en diversos grups bascos de hardcore, entre els quals Dut, un nom cabdal en aquesta escena musical i que va signar diversos discos en col·laboració amb el també cantant Fermín Muguruza. També ha tocat a Anari i actualment a Zura.

També ha fet col·laboracions sota el seu nom amb Fermin Muguruza mateix.

Xabi Strubell és fill de Toni Strubell —exdiputat al Parlament per Solidaritat Catalana per la Independència—, i de mare navarra, per la qual cosa es considera basc i català alhora i per això manté interès en l’actualitat política catalana. Ahir mateix va escriure una carta oberta a Carles Puigdemont al diari Naiz en què proposa al president a l’exili que lideri una vaga de fam.