Hi ha realment separació de poders a Espanya? Això és el que molts es pregunten aquests dies, després de veure per primera vegada en democràcia un president de la Generalitat i dues conselleres asseguts al banc dels acusats per la consulta popular del 9-N de 2014.

L'ombra que aquest fos un judici polític ha planat per sobre les sessions durant tota la setmana, fent-se més patent encara avui, quan el fiscal Emilio Sánchez Ulled ha intentat justificar-se, assegurant que no s’estava “jutjant la democràcia” i que la seva acusació era "justa i imparcial". Per altra banda, Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, així com els seus advocats, han carregat contra el fiscal i el Tribunal Constitucional, i n'han qüestionat la seva independència.

Espanya, a la cua d’Europa

Fins aquí, podríem dir que tot és opinable i justificable i que és un dret de les parts argumentar la seva posició, però com ho veuen els ciutadans? Si ens fixem en l’últim baròmetre de la Unió Europea, el corresponent al 2016, més de la meitat dels ciutadans veuen ingerències polítiques en el sistema judicial.

De fet, gairebé un 60% dels espanyols percep la independència de la justícia espanyola com a dolenta o molt dolenta. Per darrere té només Eslovènia, Croàcia, Itàlia, Bulgària o Eslovàquia. És a dir, Espanya és la número 22 en independència judicial dels 28 estats de la UE, segons les valoracions dels ciutadans.

Percepció d'independència judicial. Molt bona (blau fosc), bona (blau clar), dolenta (rosa) i molt dolenta (lila)/ Eurobaròmetre 2016.

I la raó? Doncs més d’un 50% ho atribueix a interferències i pressions del govern i dels polítics. Per darrere, només hi té els països ja esmentats.

Raons de la baixa independència judicial. L'estatus dels jutges (blau), pressions econòmiques (groc) i interferències del govern i polítics (rosa)/ Eurobaròmetre 2016.

Per contra, estats com Finlàndia, Dinamarca, Luxemburg o Països Baixos no arriben ni al 10% els ciutadans que veuen ingerències polítiques en el seu sistema judicial. Però a més, entre el 10 i el 20% s’hi situen uns quants països més: Irlanda, Regne Unit, Alemanya, Estònia, Malta, Suècia o Àustria; i França i Bèlgica hi són ben a prop.

Poca confiança en el sistema judicial

No és la única dada negativa pel sistema judicial espanyol. Un informe publicat per l’OCDE l’any 2014, assegurava que la confiança dels espanyols amb el sistema judicial de l’Estat era molt baix. Només el 36% dels ciutadans hi confiava, molt per sota la mitjana dels països de l’OCDE que és del 54%, i per davall de països com Brasil, Rússia, Polònia o Mèxic. Mentrestant, a Dinamarca la confiança és del 83%, a Finlàndia del 74% i a l’Alemanya del 67%.

Confiança en la justícia/ OCDE.