Xavier Melero, advocat d'Artur Mas, ha qüestionat la independència de la Fiscalia en tot el procés del 9-N. "Jo mai havia vist cap manca d'independència i manca d'autonomia. La independència jeràrquica sempre la vaig estimar com una figura legislativa i retòrica. Però en aquest cas, entenem que les coses han sigut diferents". 

Melero ha recordat que la Junta de Fiscals de Catalunya no va veure delicte en la jornada participativa, tot i la providència del TC i la intencionalitat dels nou fiscals que se sabés la seva opinió: "La qüestió és que va transcendir. Els nou fiscals, mentre s’estaven produint les votacions, estaven dient que no era constituït de cap judici i van tenir cura que la seva opinió es propagués, fos difosa i arribés al coneixement de tothom". L'advocat de Mas ha retret l'interès dels fiscals de fer saber la seva opinió. "A la junta dels fiscals hi eren els fiscals. Aquella presa de posició de la Fiscalia es publicita". I ha lamentat que ara "el fiscal li treu importància".

Menysteniment

L'advocat de Mas ha destacat el menysteniment que va mostrar tant el govern espanyol com el mateix TC sobre el procés participatiu: "El TC demostra que no té el menor interès ni la menor voluntat a donar la més mínima executivitat a les seves decisions". Xavier Melero ha posat en relleu que el Constitucional no va fer l''advertiment que li va demanar l'Advocacia de l'Estat: "El TC descarta qualsevol esment al que li havia demanat l’Advocacia de l’Estat i, en les circumstàncies en què es produeix la providència, tenia una transcendència indiscutible". 

L'advocat de Mas ha qüestionat totes les administracions que tenien competències i capacitat per aturar la consulta del 4 al 9 de novembre: "El dia 9 tampoc passa res. I entre el 9 i el 25 tampoc passa res. I resulta que la responsabilitat del conflicte es va desplaçant de responsable en responsable i l’únic que ha de fer alguna cosa és l’impulsor polític del 9-N? Aquesta és l'única autoritat que ha d’utilitzar la capacitat d’interrupció?".

L'advocat de Mas qüestiona aquesta actitud immòbil en el context d'una "extraordinària pressió política al voltant del govern de Catalunya i el TC".

Tant Melero com l'advocat d'Ortega han plantejat la manca de requeriment del TC i la fórmula que va fer servir per fer arribar la providència: per correu electrònic i sense seguir els tràmits habituals lliurant el document via un funcionari judicial presencialment i amb signatura dels afectats. "És que no es va ensenyar al senyor Mas cap requeriment, perquè no existeix", ha dit Melero.

També ha qualificat la reacció de l'executiu de Rajoy els dies previs de "menysteniment i menyspreu pel que s’estava fent aquí".