Encara immersos enmig de la calor estiuenca, la ciutat de Sevilla ja sap qui interpretaran als Reis Mags en la seva cavalcada del 2025. La novetat que ha cridat l'atenció de tothom és que el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno Bonilla, serà un dels reis. Més concretament, ha sorgit certa inquietud perquè el també líder del PP andalús interpretarà al tercer rei mag, Baltasar. En un context en el qual sectors de l'activisme antiracista condemna amb duresa la pràctica de l'anomenat "blackface", habitual en les esmentades festivitats, el dubte que ve al cap és si Moreno es pintarà la cara de negre.

La decisió l'ha anunciat aquest dilluns l'Ateneu de Sevilla, que també ha avançat que el rei Melcior serà el vicepresident de Smartener, Iván Bohórquez Domecq; i el rei Gaspar serà el director territorial de CaixaBank Andalusia, Juan Ignacio Zafra. També tindrà un paper l'humorista i actor Manu Sánchez, que serà el pregoner de la festa; i participaran amb els seus respectius papers de fantasia nadalenca el director gerent de la Cambra de Comerç de Sevilla, Salvador Fernández Salas, i el director financer de la Fundació Caixa Rural del Sud, Manuel Ruz Rojas. L'herald reial serà Sergio García, empresari dedicat al sector tèxtil

En un comunicat, l'ateneu sevillà assenyala que Juanma Moreno és "un home de família, amant de les tradicions andaluses i familiars", i recorda que va posar en marxa el "ja conegut pessebre de San Telmo", seu de la Presidència de la Junta, que, cada Nadal des del 2020, instal·la a la capella barroca del Palau amb la col·laboració d'alguna associació andalusa de belens. "També és fidel a la tradició de la Cavalcada, a la qual assisteix anualment amb la seva família a Sevilla o en algun punt d'Andalusia", afegeix l'Ateneu.

A les seves xarxes socials, el president andalús s'ha mostrat "feliç i emocionat" per aquest nomenament, i ha destacat que ha viscut "la nit més màgica de l'any amb la innocència d'un nen, l'emoció de ser pare en veure la il·lusió dels meus fills i aquest any ho faré amb la responsabilitat de ser un dels tres Reis Mags". "Un somni complert i un honor. Una cosa única i especialment bonica", ha acabat.

La qüestió de l'anomenat 'blackface', pintar-se la cara de negre, inquieta en certs sectors de l'activisme antiracista. Una sonada polèmica es va produir, per exemple, en el Nadal de fa dos anys, quan un polèmic Baltasar del districte madrileny de Chamartín va aparèixer com un blanc pintat i parlant amb accent impostat. Davant de les crítiques, llançades també per l'oposició socialista i Más Madrid, l'Ajuntament de José Luis Martínez-Almeida va demanar perdó i va desviar les culpes a l'empresa que havien contractat.

Què és el "blackface"?

El "blackface" és un terme d'origen nord-americà que referencia a l'antigament molt estesa pràctica que una persona blanca es pinti la cara de negre per disfressar-se o imitar una persona negra. Darrerament col·lectius antiracistes i sectors de l'esquerra han criticat durament aquesta pràctica que consideren racista, en tant que originàriament als EUA ho vinculen als antics shows de teatre que feien befa de les persones negres durant el segle XIX i fins ben entrat el XX, amb persones blanques pintant-se, imitant la parla i ridiculitzant els afroamericans. Com el conegut "Jump Jim Crow", un popularíssim vodevil dels 1830s interpretat per l'actor blanc Daddy Rice, que dona nom a les conegudes com a "lleis de Jim Crow", la base de la segregació racial als EUA durant dècades.  A casa nostra, tot i que no té el mateix origen, també és una pràctica estesa tradicionalment en les cavalcades de Reis o en les festes d'Alcoi, per la qual cosa els crítics han posat el crit al cel per canviar-ho.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!