Juanma Moreno ha estat investit president d'Andalusia amb "l'afectuosa abstenció" de Vox, pràcticament un mes més tard de la victòria del Partit Popular a les eleccions andaluses. El líder popular ha comptat aquest dijous amb el suport dels seus 58 diputats, que conformen majoria absoluta en el Parlament. Els 37 vots que sumen el PSOE, Por Andalucía i Adelante Andalucía no han pogut evitar que Moreno presideixi de nou la Junta. Tampoc ho han  pogut evitar els catorze escons de la formació d'extrema dreta, que encara no havia desvelat el sentit del seu vot: finalment, la ultradretana Macarena Olona ha optat per una "afectuosa abstenció", segons les seves paraules. Recordem que Ciutadans no va aconseguir cap diputat en les últimes eleccions i, per tant, va desaparèixer del Parlament andalús.

Superat el debat d'investidura, Moreno prendrà possessió del càrrec aquest dissabte en el palau de San Telmo de Sevilla i el seu nou govern començarà a treballar la setmana vinent. Tanmateix, des d'aquest dijous és el president que liderarà el primer govern monocolor del PP en la història d'Andalusia i repeteix en el càrrec després de l'etapa de l'executiu bipartit PP-Cs que va acabar amb l'hegemonia socialista. El debat s'ha celebrat entre aquest dimecres i dijous, sense grans novetats.

Una "lliçó política" a la resta d'Espanya

El president andalús ha insistit a demanar diàleg i oferir acords a tots els grups sense "vetos creuats" ni vies de diàleg excloents, per tal de mantenir el suposat perfil moderat que sempre ha volgut fomentar. És per això que ha sol·licitat el suport de tots els grups a la seva investidura, perquè com més suport més fortalesa "per transformar" Andalusia. Alhora, no ha volgut transmetre la idea de convertir la seva majoria absoluta en un "rodet" durant quatre anys. Una majoria absoluta que reflecteix "la voluntat d'un poble andalús que vol serenitat, seguretat, estabilitat, ambició i que vol seguir avançant". Però aquesta majoria absoluta no pot descentrar-los de "l'objectiu fonamental de posar els andalusos en el centre de la feina". Moreno ha titllat el debat d'investidura de "lliçó política" a la resta de l'estat espanyol i a les Corts Generals. De fet, s'ha mostrat convençut que aquesta sessió passarà a la història pel seu clima de "serenitat i sensatesa", "exemple de política útil, responsable i educada".

El cap de l'oposició i president del Grup Socialista, Juan Espadas, s'ha limitat a oferir cinc grans acords al PP per consensuar mesures contra la inflació; la defensa, finançament i millora dels serveis públics; l'execució dels fons europeus; canvi climàtic i igualtat. També ha instat Moreno a una "rendició permanent de comptes" en el Parlament i que no bloquegi l'acció de l'oposició al nou executiu.