Els primers retrobaments entre els líders independentistes que han estat gairebé quatre anys empresonats i els que van marxar a l'exili s'han començat a produir. Les trobades, però, han començat fent-se separades per partits, cosa que ha lamentat l'exvicepresident primer del Parlament Josep Costa.

"Si en lloc d’anar uns a Ginebra i uns altres a Waterloo en clau de partit, s’haguessin retrobat junts en clau de govern de l’1-O tot desafiant l’Estat, potser la notícia hauria donat la volta al món. Així ni sols han estat portada del TN de TV3. A qui beneficia això?", ha escrit en un tuit crític amb els dos partits independentistes.

josep costa TUIT

Costa s'ha referit d'aquesta manera al retrobament entre els presos d'ERC: Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa, amb l'exiliada Marta Rovira a Ginebra (Suïssa); i els de Junts; Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn i Jordi Sànchez, amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el conseller Lluís Puig a Waterloo (Bèlgica).

Ginebra i Waterloo

En el cas dels republicans, van voler que la retrobada fos discreta i només van permetre que hi fossin presents dos mitjans públics —TV3 i l'ACN, tot i que després van acabar difonent les imatges i van emetre un comunicat en el qual informaven que els presos republicans indultats també s'havien pogut veure amb l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, també exiliada a Suïssa.

L'exvicepresident, l'expresidenta del Parlament i els exconsellers, que han recuperat el passaport després de l'excarceració concedida per Pedro Sánchez, van fer nit en terres helvètiques. En les declaracions difoses amb posterioritat per part dels serveis de premsa de l'organització, tots ells van posar el focus en el fet que "la repressió política continua malgrat tot". 

Pel que fa al retrobament a la Casa de la República, s'ha produït aquest mateix divendres. Tanmateix, s'ha fet de portes endins i, a diferència dels republicans, no s'ha pogut captar la imatge del moment tot i que després, davant la insistència dels mitjans, Puigdemont i els presos han comparegut davant la premsa que esperava a la porta.

Mitja hora abans, Josep Rull, Jordi Turull, Quim Forn i Jordi Sànchez havien arribat a la Casa de la República passejant. Havien agafat l'avió a les sis del matí que aterrava a Brussel·les a les vuit. Han saludat la premsa que els esperava, han trucat a la porta i han ironitzat perquè ningú no obria. “No hi ha ningú? Ens hem esperat tres anys i mig, podem esperar uns minuts més”, ha replicat Turull.

 

Imatge principal: l'exvicepresident primer del Parlament Josep Costa en una roda de premsa durant la darrera legislatura / Foto: ACN