Tres anys i set mesos després, els dos principals dirigents d'Esquerra Republicana s'han pogut tornar a abraçar. Marta Rovira ha rebut Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa a Ginebra. El partit ha volgut portar amb discreció el retrobament, i només ha permès que hi fossin dos mitjans públics —TV3 i l'ACN—, però no ha fet cap convocatòria de premsa, sinó que ha difós les imatges a última hora de la tarda. Al comunicat emès per ERC s'informa que els presos republicans indultats s'han pogut veure també amb Anna Gabriel

L'exvicepresident, l'expresidenta del Parlament i els exconsellers, que han recuperat el passaport després de l'excarceració concedida per Pedro Sánchez, faran nit en terres helvètiques. En les declaracions difoses amb posterioritat per part dels serveis de premsa de l'organització, tots ells han posat el focus en el fet que "la repressió política continua malgrat tot". L'últim exemple, la persecució del Tribunal de Comptes contra una quarantena d'alts càrrecs dels governs de Mas i Puigdemont per l'acció exterior de la Generalitat, per la qual els demanen 5,4 milions d'euros. "Seguirem lluitant i defensant la causa", ha promès Rovira, a Suïssa des del març de 2018. 

marta rovira oriol junqueras   marc puig (2)
El retrobament de Rovira i Junqueras a Suïssa. / M. Puig

Els indults, una il·lusió per a l'exili

En la seva condició d'exiliada, la secretària general d'ERC ha advertit que "els indults per als exiliats poden tenir un efecte d'esperança però il·lusori". En aquest sentit ha recordat que ella segueix encausada per rebel·lió. "La repressió ens ha enfortit i ens ha fet guanyar arguments per seguir defensant el dret a l'autodeterminació, el referèndum", ha manifestat. 

En els mateixos termes s'ha expressat el president d'ERC. "L'amnistia i la independència no només són un dret, sinó un deure, l'hi devem a la gent del país", ha admès Junqueras, que s'ha queixat de la multa milionària del Tribunal de Comptes. "Una cosa és que ens empresonin, l'altra que embarguin les cases dels nostres fills". 

"Picadors de pedra"

El líder republicà ha volgut treure ferro a les contundents declaracions que Pedro Sánchez ha fet aquest dimecres, l'endemà d'haver-se reunit amb Aragonès, en les quals ha deixat clar que "mai dels mais hi haurà un referèndum". "Som picadors de pedra", ha assenyalat Junqueras, que ha afegit que són aquí "per donar-ho tot, per lluitar cada dia". "És evident que nosaltres ni ens hem rendit ni ens rendirem mai", ha avançat, i com a prova ha recordat que durant tres anys i mig han sacrificat la seva llibertat personal. 

marta rovira oriol junqueras raul romeva carme forcadell dolors bassa   marc puig
Els presos indultats d'ERC i Rovira conversen somrients. / M. Puig

A la imatge principal, Junqueras, Rovira, Forcadell, Romeva i Bassa s'abracen a Ginebra. / M. Puig