La idea d'un nou tripartit a Catalunya s'ha intensificat molt en els últims dies, després que el Govern arribés a un acord amb el PSC pels pressupostos, que abans, l'Executiu presidit per Pere Aragonès ja havia pactat amb els comuns. Amb tot, els seus protagonistes el neguen rotundament, assegurant que els projectes de país que tenen socialistes i republicans són massa diferents entre sí per arribar a formar un Govern conjunt. L'últim a afegir-se a aquestes tesis és l'expresident de la Generalitat, José Montilla, que ha negat que existeixi aquesta possibilitat, almenys a curt termini, ja que estem "en una situació absolutament diferent" de la que hi havia quan ell governava en coalició amb ERC i Iniciativa per Catalunya en el segon tripartit. 

Segons ha argumentat Montilla en una entrevista a RTVE, el seu govern d'esquerres va arribar després d'un treball conjunt de les tres formacions en la darrera legislatura de Jordi Pujol. I en aquest sentit, ha afirmat que "perquè es pugui repetir cal molt treball". D'altra banda, Montilla ha augurat que "difícilment" el govern en minoria d'ERC de 33 escons podrà aguantar fins al final de la legislatura i no ha descartat que els republicans "refacin ponts" amb Junts, tot i que ara semblin trencats i els de Jordi Turull i Laura Borràs retreguin a Aragonès haver trencat la majoria del 52% independentista. 

Montilla ha lamentat el fet que alguns parlin d'un nou tripartit com si fos un "suposat perill" i ho utilitzen com un element de distracció. L'expresident ha recordat que el seu govern "no va perdre mai ni una votació al Parlament" i que va aprovar pressupostos cada any, una situació diferent de l'actual en el cas de Pere Aragonès. A més, ha defensat el seu govern a tres bandes, atribuint la percepció que se'n té avui en dia a l'etapa final de crisi econòmica mundial: "Segurament el relat es va perdre. Va arribar una recessió econòmica brutal i contra això era impossible lluitar des de Catalunya. 

Montilla, molest amb Junqueras per les seves crítiques al PSC 

Preguntat per les crítiques del president d'ERC, Oriol Junqueras, al PSC, Montilla ha replicat que si el líder dels republicans està fora de la presó és "en gran part gràcies als socialistes". Per això, ha qualificat de "tremendament injustes" les paraules de Junqueras. També ha fet referència a l'actual conseller d'Universitats, Joaquim Nadal. El seu fitxatge després de la sortida de Junts del Govern va ser polèmic, ja que havia estat alcalde de Girona pel PSC i conseller pel mateix partit durant el tripartit. Així i tot, el president Montilla ha assegurat que el no li li va sorprendre que s'incorporés al govern d'ERC en solitari. "Les persones que en un determinat moment es van allunyar del PSC, són lliures de prendre els camins que vulguin", ha defensat Montilla. Amb tot, Nadal ha protagonitzat algunes polèmiques com ara qüestionar la legitimitat de Carles Pugidemont com a president.