El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha pronosticat que Pere Aragonès, president de la Generalitat, esgotarà la legislatura amb Junts al Govern i la CUP donant suport des de fora. En aquesta línia, Carrizosa sosté que "aguantarà perquè l'administració catalana reparteix moltes regalies entre els partits separatistes i els seus afectes, a ERC i Junts els convé continuar en aquest equilibri estable".

El president de la formació taronja indica en una entrevista a Europa Press que el PSC i els comuns volen un tripartit amb ERC, però que el president de la Generalitat s'hi resisteix perquè "no vol que li diguin botifler". A parer seu, Aragonès "no vol deixar la força tractora de l'independentisme en mans de Junts ni de la CUP i per això aguantarà amb aquests socis incòmodes".

En tot cas, sobre l'aliança d'ERC amb En Comú Podem per aprovar els pressupostos de 2022, Carlos Carrizosa assevera que "a Esquerra li interessa advertir Junts que no són imprescindibles i que pot optar per altres suports" i que això servirà "perquè precisament Junts no es voldrà veure fora del Govern". "Si Junts perd el poder, probablement, s'enfonsaria tot el moviment, propiciant aliances entre ERC, comuns i socialistes", diu Carrizosa. De fet, una hipotètica sortida del partit liderat per Carles Puigdemont de l'executiu podria "posar en joc la seva pròpia existència", segons el president dels taronges.

Carrega contra Illa i Junts

Al llarg de l'entrevista, Carlos Carrizosa dispara contra Salvador Illa, líder de l'oposició. El president de Cs a Catalunya afirma que "Illa s'ha deixat portar per la lògica 'sanchista' de tot pel poder" i considera que no està exercint de cap de l'oposició: "Hauria de renunciar a anomenar-se cap de l'oposició perquè es posa de perfil en qüestions com la llengua catalana i la posició del PSC és claríssimament de col·laboracionista amb el poder independentista". "Els socialistes mai no menysprearan pactar amb qui sigui pel poder, com han fet a la Diputació de Barcelona amb Junts, i ho haguessin fet a la Generalitat amb Aragonès si hagués volgut", ha conclòs Carrizosa.

De fet, on sí que veu moltes opcions de tripartit és a Barcelona després de les municipals de 2023. Carlos Carrizosa creu que el PSC no dubtarà a pactar amb Ada Colau i amb els republicans "si fos necessari" per poder governar a la capital del país.

Sobre Junts, ha qualificat la formació d'"agrupació de separatistes de dretes" i declara que "no són pròpiament un partit, són els més hiperventilats de la burgesia catalana, que s'han convertit en més separatistes fins i tot que els d'ERC".

El cas de Canet de Mar

Preguntat per la comparació que va fer del cas de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar amb Ermua, Carlos Carrizosa s'ha reafirmat: "Salvant les distàncies, perquè aquí no hi ha ETA, sí que és comparable la situació de pressió de la població i de pèrdua de por que va suposar l'esperit d'Ermua". El president de Cs va més enllà: "Aquí podem parlar d'un esperit de Canet, la gent ja s'està cansant d'estar callada davant els qui volen imposar el silenci".

Sobre la immersió lingüística, assegura que "està tocada de mort tal com la conceben els separatistes" i que la sentència de la quota del 25% de castellà a les aules catalanes "afecta tot el sistema educatiu, no només a Canet". Finalment, Carrizosa ha acusat el Departament d'Educació de "donar directrius a les escoles" per evitar el castellà.

 

Imatge principal: Carlos Carrizosa, líder de Cs, en una roda de premsa al Parlament. Montse Giralt.