El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha tornat a defensar de manera acèrrima els pressupostos. En aquest sentit, ha emplaçat "tots els altres demòcrates, autodeterministes i independentistes" a què se sumin a l'acord. Junqueras ha assegurat que "són tan bons" que tots els partits polítics haurien d'aprovar-los en el Parlament. "Són tan bons per al país que fins i tot el partit socialista ha decidit votar-los", ha sostingut en una atenció als mitjans des de la Fira de la Candelera de Molins de Rei aquest diumenge. A més, ha considerat que "és bo que hi hagi 3.700 places consolidades en l'àmbit de la salut; és bo que hi hagi 6.800 places noves en l'àmbit de l'educació, i que hi hagi 680 milions d'euros destinats a les polítiques industrials", per la qual cosa ha reiterat que totes les formacions haurien de votar a favor. 

Oriol Junqueras, ha recordat que els pressupostos pel 2023 compten amb el suport dels sindicats, els empresaris, de la taula del tercer sector i les entitats socials i culturals, i ha advertit que si els partits "no donen suport a aquests pressupostos significa que no fan costat a totes aquestes entitats". Segons Junqueras, "qualsevol partit polític que vulgui representar en alguna mesura el món del treball, l'empresa, la cultura o les entitats socials hauria de fer costat a aquests pressupostos". 

Esmena a la totalitat de la CUP i Junts

En ser preguntat per la possibilitat que la CUP i Junts per Catalunya presentin una esmena a la totalitat als comptes, Junqueras ha dit que respecten "les decisions que prengui qualsevol formació política". Davant d'això, ha insistit a dir que els comptes acordats són "indubtablement bons" i que, si finalment hi volen donar suport, els acolliran "amb els braços oberts". 

Precisament, aquest diumenge i també a Molins de Rei, la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha parlat sobre una possible esmena a la totalitat i ha reconegut que és "un escenari previsible", tot i que, ha remarcat que qui ha de prendre la decisió final és l'executiva. Borras ha afirmat que per respecte no pot avançar cap posicionament, però ha assegurat que "en l'autonomisme complaent no trobaran a Junts". Demà l'executiva de Junts té previst reunir-se, com és habitual els dilluns. Per la seva banda, la portaveu del grup parlamentari i diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha confirmat, en una entrevista a ElNacional.cat, que la seva formació presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos pel 2023 aprovats aquesta setmana pel Govern. "Estem acabant d'analitzar tots els números. Però més que una esmena a la totalitat, que és evident que acabarem presentant, el que nosaltres plantegem és una esmena a les polítiques del Govern", ha afirmat.