El nou conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, s’ha espolsat aquest dilluns les crítiques que des de l’independentisme se li han fet recentment per declaracions en les quals ell diu que no n’és d’independentista. Alguns crítics han assenyalat la contradicció d’un conseller que no es presenti com a independentista i, en canvi, formi part d’un Govern que diu que ho és. En una entrevista a Els matins de TV3, Nadal ha admès que no entén que el critiquin per aquestes afirmacions i ha circumscrit les crítiques “al sector més hooligan a Twitter de la gent de Junts o la gent de l’independentisme radical”.

El conseller considera que les seves declaracions sobre aquesta qüestió han estat fins ara molt “ponderades” i que es resumeixen en uns pocs punts: “Soc partidari del dret a decidir, partidari d’un referèndum i he estat catalanista de tota la vida”. En canvi, el conseller critica que s’hagi trobat “algun convers d’última hora criticant les declaracions i que es va fer independentista fa quatre dies caient del llit”.

Nadal, molest amb les crítiques, insisteix que no les entén i defensa de forma reiterada la seva posició: “Jo dic: no em faci dir que soc independentista, al llarg de la vida no ho he sigut, penso que les coses inevitablement ens porten a un camí que no té retorn, en aquest sentit que la solució només pugui ser una”.

Nadal lamenta la "desqualificació barroera"

El conseller, que es presenta com un nacionalista català en la mesura que creu que Catalunya és una nació, abans de parlar directament d’independència, defensa el gradualisme: “Cal una gradualitat”. A més a més, Nadal aposta perquè hi hagi “menys soroll i més veus” en el debat polític i lamenta la “desqualificació barroera de grans titulars i paraules grandiloqüents”. El conseller demana així “un debat polític constructiu”.

En l’entrevista, Nadal torna a defensar que ha assumit el càrrec perquè li ho ha demanat el president després del “desgavell” produït per la sortida de Junts del Govern i fa públic, d'altra banda, que fins a quatre formacions polítiques diferents li van demanar que es presentés a les municipals del 2023 per Girona. “M’apunto a ser una petita part de l’antídot que Catalunya necessita per superar el desgavell”, ha subratllat el nou conseller, garantint que diversos projectes de l’anterior consellera, Gemma Geis, estan garantits, com el pla per rejovenir el sistema universitari i millorar les condicions dels professors associats. 

Respon a les crítiques per una foto amb només homes

D’altra banda, Nadal ha fet referència a les crítiques per una foto que els darrers dies es va publicar a Twitter d’una reunió amb 12 rectors homes. La imatge va ser criticada a les xarxes per la manca de presència femenina. Nadal ha defensat la foto perquè considera que aquesta reunió, que repetirà periòdicament, no havia de ser “clandestina”. També ha remarcat que la responsabilitat de triar rectors o rectores a les universitats catalanes no és seva, si bé ha reconegut que hi ha un “biaix” de gènere a l’hora d’arribar a aquest càrrec en l’àmbit universitari.

joaquim nadal foto rectors homes twitter
Piulada crítica amb la foto de Nadala amb els rectors / Twitter