Els fiscals del Tribunal Suprem que van acusar en el judici de l'1-O han recorregut la interlocutòria del magistrat Pablo Llarena i han demanat que les ordres de detenció i ingrés a presó contra l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí incloguin el delicte de desordres públics agreujats. Llarena va actualitzar la setmana passada el processament dels tres polítics després de la desaparició de la sedició, i els atribuïa els delictes de desobediència i malversació. El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha explicat aquest dimecres a TV3 que "la cúpula judicial no ha canviat" i que, simplement, "es mou en termes d'escarment i de buscar cada vegada un càstig més greu". "La cúpula judicial no respecta l'estat de dret, tira pel dret", ha sentenciat en declaracions a Els Matins

Per aquest motiu, ha explicat que els condemnats de Junts per l'1-O prefereixen presentar els recursos que calguin per anar a buscar justícia a Europa. Una estratègia diferent a la dels condemnats d'ERC, que demanen a la justícia espanyola una revisió de les penes en aplicació de la reforma del Codi Penal.

El dirigent independentista ha recordat que el jutge Llarena ja ha patit "moltes desautoritzacions davant d'Europa" i que ara "no vol tornar a fer el ridícul i per això s'agafa a la malversació fent de legislador respecte de la nova reforma del Codi Penal". Segons Turull, Pablo Llarena està buscant un delicte que "li vagi bé, i si aquest no funciona ja en buscarà un altre". Jordi Turull també està acusat per malversació i ha assegurat que els jutges "faran tot el que sigui necessari perquè no se'ls resti ni un sol dia de presó o inhabilitació". Precisament sobre la inhabilitació, que en el seu cas s'allarga fins al mes de juliol de 2030, el dirigent de Junts ha afirmat que a hores d'ara no pensa en si es voldrà tornar a presentar a unes eleccions: "Encara queda molt lluny i mai ens podrem fiar del Tribunal Suprem".

Cimera hispanofrancesa

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha decidit que assistirà a l'acte de benvinguda de la cimera hispanofrancesa d'aquest dijous però no participarà de les reunions entre Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. Així, Aragonès es limitarà de moment a assistir a l'acte que donarà el tret de sortida de la cimera i que estarà marcat per la protesta organitzada per les entitats independentistes contra la celebració d'aquest acte a la capital catalana. Turull ha confiat que la convocatòria serveixi per reactivar el que considera els grans actius de l'independentisme: "la unitat i la mobilització".

El secretari general de Junts ha confirmat que assistirà a la manifestació, igual que ho ha fet amb totes les mobilitzacions independentistes, i que ho farà confiant en que "ens tornem a agradar". Segons Turull, "fa temps que no ens agradem, que ens centrem en els retrets, i demà és el dia en que hi hem de tornar a ser tots, com vam fer l'1 d'octubre de 2017". Turull ha subratllat que aquest dijous les seves energies no aniran cap als retrets "sinó cap a la recuperació de la unitat, que sigui un punt d'inflexió cap a la independència", ha demanat.

Alerta amb els pressupostos

"No hauria de passar d'aquesta setmana". Això és el que deia ERC aquest dilluns per pressionar el PSC per tancar el més aviat possible un acord que permeti aprovar els pressupostos de la Generalitat, si bé els republicans no volen posar "dates límit". La seva portaveu, Marta Vilalta, va reiterar que "no hi ha esculls" que allunyin el pacte, i va acusar el PSC de fer "xantatge" amb la negociació: "No compartim el 'tot o res' o el 'fas el que jo et dic o ho engeguem tot a rodar'", va dir en referència als socialistes. Per la seva banda, Turull considera que ERC està molt concentrat en tancar un acord amb els socialistes i que, en funció de quin sigui, "Junts ho haurà de revisar". El dirigent de Junts ha assegurat que confia en l'equip negociador de Junts i que, per tant, per ara no té previst veure's amb el president Aragonès. "Si partim d'uns números i ara es canvien a causa d'un acord amb el PSC, hi haurà un gir de 180 graus en la nostra estratègia de negociació", ha asseverat.