El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha defensat aquest dimarts en un esmorzar informatiu de la tribuna Fòrum Europa el fet de no haver presentat un escrit per presentar una petició de revisió de condemna per la reforma del Codi Penal, en què desapareix el delicte de sedició, però s'introdueix la tipificació dels desordres públics agreujats. Turull ha assegurat que "Llarena ja ha apuntat cap a on anirà això" fent una interpretació "retorçada" de la llei. En aquest sentit, ha anunciat el pas que faran: "Anirem a la justícia europea, la llei ja és en vigor i, tot i així, l'obvien". Per tot plegat, l'exconseller s'ha mostrat convençut d'aquest pas: "Assumim totes les conseqüències, ens veurem a Europa".

Encara sobre aquesta situació, Jordi Turull ha expressat que "si fos pel Tribunal Suprem, estaríem tancats a una presó en una illa i la clau, llançada al mar" i, en conseqüència, ha manifestat els seus dubtes sobre la revisió de la sentència. "Cal recordar que el fiscal Zaragoza va dir en el judici que, encara que s'hagués despenalitzat fer un referèndum d'autodeterminació, sempre serà un delicte", de manera que veu que el problema "està en la cúpula judicial". Aquesta resposta ha estat arrel d'una pregunta en què se li ha plantejat si es presentaria com a candidat a la presidència de la Generalitat en el cas que la seva inhabilitació per exercir un càrrec públic s'escurcés o bé s'exhaurís: "No hi penso gens en aquests escenaris, és ciència ficció, ara estic concentrat en la meva responsabilitat com a secretari general de Junts i en fer créixer aquest instrument. Ja ho valorarem quan arribi el moment en què decideixi el Suprem".

 

"El Govern no ha volgut fer una reflexió en profunditat sobre la sortida de Junts"

A l'esmorzar informatiu, hi ha acudit la plana major de Junts i un gruix ampli del grup del partit al Parlament, així com hi han assistit les portaveus d'ERC i PSC, Marta Vilalta i Alícia Romero. El secretari general de Junts per Catalunya s'ha referit a la negociació dels pressupostos, la qual ha assegurat que no està sent "a l'ús". "El primer que necessita Catalunya és un Govern amb un full de ruta i uns objectius clars, i ara no el tenim", ha criticat Jordi Turull. En paral·lel, el dirigent ha assenyalat que, a parer seu, "l'actual Govern i el president Aragonès no han volgut fer una reflexió en profunditat de la sortida de Junts i s'han cregut que era una enrabietada", quan, tot i ser una "decisió amb pros i contres", tenia "un fons compartit" en el si del partit: "ERC no està orientant el mandat cap a allò pel qual se'ls va votar".

Turull ha insistit en què "el Govern sap el que volem des del 30 de novembre" i ho ha sintetitzat en quatre punts: "Impulsar l'activitat econòmica per generar riquesa i ocupació, alleugerir la pressió fiscal, protegir els més febles i reduir la dependència amb l'Estat". En aquesta línia, també ha instat el Govern a preparar un decret llei per actualitzar la renda de suficiència. "Si és així, comptarà amb el nostre vot al Parlament", ha anunciat. De nou, el dirigent juntaire ha apuntat que, de la mateixa manera que ells "no han demanat la lluna en un cove", no se'ls pot exigir una "adhesió del sí perquè sí" i que, en tot cas, ERC s'ha de decantar pels pressupostos "per avançar en el procés cap a la independència o pel deixar-ho estar i passar pàgina".

Jordi Turull també ha fet referència a l'estratègia que proposa Junts per avançar cap a la independència, un full de ruta que es recull en el pla d'acció política que va abordar el dissabte passat el Consell Nacional del partit. Aquest pla passa, segons ha precisat Turull, per "apostar sense matisos per l'agenda del procés, de denúncia de les accions de l'Estat en matèria de vulneració de drets i llibertats, passar de la paràlisi a l'acció conjunta, de la divisió a la cooperació, la confrontació intel·ligent, la solidaritat contra la repressió, de la preparació a la culminació i de la dependència a la desconnexió". "Qui sap el que vol, troba un mitjà; qui no sap el que vol, troba una excusa", ha asseverat. 

Turull evita aclarir si hi podria haver un pacte de Trias amb Collboni

En relació amb les eleccions municipals, l'exconseller ha manifestat que és "optimista" amb els resultats i ha refermat que surten "a guanyar". "Tenim el repte d'arribar a 800 candidatures", ha recordat, i ha especificat en aquesta línia que "no hi ha formalment un acord a escala general amb el PDeCAT". En el cas particular de Barcelona, Jordi Turull ha dit que "més enllà de les enquestes, hi ha la constatació que la candidatura de Xavier Trias ha generat una onada d'il·lusió necessària per la ciutat i el país". Davant la possibilitat que l'alcaldable pugui arribar a un acord amb el PSC després del 28 de maig en el cas que li fos necessari, el secretari general de Junts s'ha limitat a dir que estan "concentrats" en el fet que Trias guanyi "clara i rotundament". "No destino ni un segon a pensar en futurs pactes i estic convençut que Trias, amb un vot més, serà alcalde", ha etzibat. Sigui com sigui, ha recordat que la prioritat de la seva formació són "pactes amb les forces independentistes", però que a vegades "hi ha factors més personals que ideològics", tenint en compte que a Catalunya, 7 de cada 10 municipis tenen menys de 2.000 habitants. 

Respecte a la manifestació del dijous contra la cimera hispanofrancesa, Turull la veu com una "gran oportunitat per reactivar dos actius de l'independentisme: la mobilització i la unitat", especialment per traslladar el missatge que "el procés no ha mort". "Si estiguéssim al Govern, també estaríem fora", ha destacat. El mandatari juntaire també s'ha volgut preguntar si es va avisar prèviament o no el president de la Generalitat que s'organitzaria aquesta cimera a Barcelona i, si en aquest cas, se li va traslladar que es faria "per vendre que el procés ha mort".