Nou embat contra l'escola catalana. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el projecte lingüístic de l'escola Vora del Mar de Cubelles (Garraf) i ha establert el 25% dels continguts en castellà en un sol curs. Així, el tribunal ha decidit aquest dijous estimar parcialment el recurs presentat per una família. Tal com s'ha fet públic, el TSJC ha argumentat que el projecte lingüístic del centre "no preveu el caràcter vehicular del castellà com a llengua oficial conjuntament amb el català", i per això ha fixat el mínim del 25% de les hores lectives en castellà, tal com ja ho va fer anteriorment en altres col·legis, com en el cas de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar (Maresme). 

Dret dels alumnes 

En la sentència feta pública aquest dijous, el tribunal ha reconegut el dret dels alumnes a rebre, durant l'ensenyament obligatori i en els grups dels quals formin part, un ensenyament que inclogui el castellà com a llengua vehicular en proporció raonable, que, tal com va avalar el Tribunal Suprem, ha quedat fixat en un mínim del 25%. La família va fer la reclamació judicial després que el Departament d'Educació desestimés en primer terme la petició el novembre del 2019. En la demanda judicial, presentada el 14 de juliol d'aquest any, reclamaven que es declarés el dret del seu fill a ser escolaritzat en català i castellà en proporció equivalent. També van demanar que en cas que l'administració acredités les circumstàncies sociolingüístiques en favor del català, que s'establís una proporció diferent i amb una presència mínima del castellà del 25%. Per últim, van demanar la nul·litat de tot el projecte lingüístic de l'escola, posant com a exemple la decisió anterior en un centre de Llagostera.

El 25%

Així, la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa ha recordat que la sala ja s'ha pronunciat anteriorment per demandes similars i ha resolt, com en anteriors ocasions, estimant parcialment el recurs. D'aquesta manera, aquest curs haurà d'impartir en castellà, a més de la matèria lingüística corresponent al seu aprenentatge, com a mínim una altra àrea, matèria o assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal o anàloga.

La decisió d'avui es manté en la mateixa línia seguida pel tribunal en ocasions anteriors, la darrera a una sola classe de P5 a Canet de Mar. En aquest cas, els continguts s'imparteixen íntegrament en castellà els dilluns, dimecres i divendres a la tarda. També es fa en castellà una hora durant el matí (de 10 h a 11 hores) els dimarts i els dijous.

 

Foto principal: la tornada a l'escola a l'escola Mirades de Barcelona / Sergi Alcàzar