Joan Carles I ha tornat a sortir de caça. Aquest dimarts va aparèixer per sorpresa una estàtua de dimensions mitjanes del rei emèrit apuntant amb un rifle de caça a l'emblemàtica estàtua de l'Oso y el Madroño, situada a la plaça de la Puerta del Sol, a Madrid. L'obra, creada per l'artista xilè, Nicolás Miranda, s'ha instal·lat sense autorització municipal i s'emmarca en la seva última producció, que porta per títol 'Estratègies parasitàries per a la supervivència en un món cruel'.

L'escultura fa 1,70 metres d'alçada comptant amb el pedestal, i està elaborada de poliuretà i massa de modelar, tot i que està pintada de color fosc que simula el metall, un to molt similar a la de l'Oso y el Madroño. Tan sols col·locar-la a la plaça ja va despertar l'atenció dels madrilenys i dels turistes que passejaven per la zona, i va atraure tots el focus. El destí definitiu de l'obra és una exposició de l'artista al centre cultural La Parcería, a Arganzuela (Madrid) a partir del 4 de maig. 

joan Carles I apuntant al oso y el madroñoi
L'estàtua del rei Joan Carles I apuntant a l'Oso y el Madroño, a la Puerta del Sol / Europa Press
estatua Joan Carles I madrid
L'estàtua del rei emèrit amb un rifle a la mà a la Puerta del Sol de Madrid / Europa Press

L'objectiu?, ridiculitzar Joan Carles I 

El principal objectiu de l'obra és ridiculitzar la figura de Joan Carles I, que des de 2020 va fugir a Abu Dhabi per evitar els fronts legals que té oberts a Espanya. Amb tot, Miranda ha apuntat que "abans de res qüestiono la visualitat, com a sistema combinatori. La meva operació com a artista contemporani és parasitària. Parasito alguna cosa que ja existeix. Per exemple, el monument madrileny el connecto amb la monarquia espanyola per fer una paròdia al símbol de la ciutat. Però al final tot té a veure amb el llenguatge visual". L'artista, que acostuma a tirar d'ironia i humor en les construccions, recorda que el rei emèrit ha estat criticat a Espanya "per la seva luxuriosa vida privada i per la seva afició a la caça d'animals en perill d'extinció com a bisons, elefants i ossos".

Nicolas Miranda amb l'escultura de Joan Carles I
L'autor de l'obra, Nicolás Miranda, amb l'escultura de Joan Carles I / Europa Press

Retorn de Joan Carles I a Abu Dhabi

L'aparició d'aquesta estàtua coincideix amb la segona visita de l'emèrit a Espanya, on ha passat uns dies entre Sanxenxo i Vitòria. Joan Carles I va arribar aquest dimarts a la tarda a Abu Dhabi en un vol privat procedent de Vitòria, que va sortir al voltant de les 11 del matí. 

L'emèrit va arribar a Espanya el passat dimecres, en concret, a l'aeroport de Vigo des d'on es va traslladar fins a la localitat costanera de Sanxenxo. L'objectiu principal del seu viatge era poder participar en les regates de la Copa d'Espanya, que organitza el club nàutic de la localitat on participa el seu vaixell, el Bribón. Finalment, l'emèrit només va poder participar dels entrenaments dijous i divendres, però va ser impossible que disputés la competició a conseqüència de les males condicions meteorològiques. Després de 5 dies a Sanxenxo, va volar direcció Vitòria on ha estat dos dies allotjat a la clínica privada del doctor Eduardo Anitua per fer-se una revisió mèdica rutinària.