Joan Carles I assistirà a l'ingrés de Mario Vargas Llosa a l'Acadèmia Francesa, segons han assegurat fonts de la institució a Efe aquest dimecres. La cerimònia tindrà lloc el pròxim 9 de febrer a París i el rei emèrit "hi serà", ja que "ha confirmat" la seva assistència després de rebre la invitació de l'escriptor peruà — Premi Nobel de Literatura 2010. És estrany veure l'exmonarca lluny d'Abu Dabi: el maig del 2022, va visitar Espanya i es va reunir amb Felip VI; el setembre del mateix any, va anar al funeral d'Elisabet II; i el gener d'enguany, va assistir al funeral de Constantí de Grècia.

No només ha rebut invitació el rei Joan Carles: la infanta Cristina també ha estat invitada i ha confirmat "igualment" la seva assistència. La cosa és que cada nou membre de l'Acadèmia Francesa té dret a algunes invitacions personals per a la cerimònia d'ingrés, sense límit específic — sempre que no se sobrepassi l'aforament del saló de la Cúpula de la institució, on caben més de 300 persones. Llavors, l'escriptor peruà ha desitjat la presència de l'emèrit i de la infanta en el seu ingrés a l'acadèmia literària de la llengua francesa (on molts intel·lectuals no el volen per ser un ultra d'extrema dreta).

Vargas Llosa i Joan Carles I, amics

El polèmic autor ha assenyalat a El País que la invitació té una explicació "molt senzilla": "En la mesura en què els reis puguin tenir amics, jo soc un amic d'ell". Vargas Llosa ha recordat que el rei Joan Carles li va trucar a les vuit del matí per dir-li que estava "molt content" que fos el seu "súbdit", quan va rebre la nacionalitat espanyola l'any 1993. També li va trucar quan va guanyar el Premi Nobel de Literatura l'any 2010: "Jo he de donar-te alguna cosa! He de donar-te un títol!". I així va ser. L'any 2011, l'escriptor peruà va rebre el Marquesat de Vargas Llosa, que mai ha fet servir — "per descomptat".

"Sempre ha sigut molt afectuós amb mi. En les recepcions, en actes oficials... Així que vaig pensar que, com està de capa caiguda, de sobte aquesta invitació li anava bé", ha relatat. Què va respondre l'emèrit? "Em va respondre que estava encantat i que anirà a l'acte amb una de les seves filles (la infanta Cristina)". "És un gest de pura simpatia. Jo no tinc relació amb el rei, ni parlo amb ell, ni ens veiem. Els reis no tenen amics, tenen súbdits. Per això dic que, en la mesura que un rei pogués tenir-los, jo seria un d'ells. I com està de capa caiguda, m'acordo d'ell", ha conclòs.