Un lapsus el pot tenir qualsevol. Ara bé confondre't i parlar de Ronald Goebbels, el cognom del propagandista nazi més conegut i clau en l'ascens al poder d'Adolf Hitler, en lloc de Ronald Reagan és més complicat. Precisament això és el que ha fet l'escriptor Mario Vargas Llosas quan intentava comparar a la seva estimada Isabel Díaz Ayuso, per qui ha fet constantment campanya, amb el que ell considera un dels millors presidents de la història dels Estats Units, Regan, i l'ha acabada posant al nivell d'un dels pocs dirigents nazis tan antisemites que es va atrevir a parlar de l'holocaust en públic. Ayuso es trobava entre el públic en aquell moment, però les càmeres no van captar el moment en que Vargas Llosa li va dedicar aquesta floreta tan qüestionable durant la celebració dels vint anys de la Fundació Internacional per a la llibertat, presidida per ell mateix. 

"A Ayuso l'estimem, l'admirem i estem convençuts que ha fet una feina fora de sèrie. Aquí estàs entre amics que t'admiren i t'estimen molt. El clima a Madrid ha canviat des que Isabel Díaz Ayuso és presidenta de la nostra comunitat. Madrid és més simpàtic pels llatinoamericans i els espanyols. És un baluard a Espanya de les idees que defensem aquí i que compartim amb Isabel", amb aquest amorós missatge cap a la madrilenya començà el seu discurs Vargas Llosa, per després passar a la catàstrofe: "Isabel és una persona que a mi m'agrada comparar amb el president dels Estats Units que era Ronald Goebbels", va dir l'escriptor, tot i que els seus altres companys en aquesta conferència l'havien intentat ajudar recordant-li el cognom del president Reagan. 

Tot i aquest fatídic error i després d'un silenci més que incòmode, Vargas Llosa amb cara de desconcertat decideix no rectificar i continuar amb el seu discurs: "Ella té un instint que està sempre a favor de la llibertat. I quan parla de llibertat els madrilenys l'escolten perquè els interpreta i els expressa. Estem absolutament encantats que ella hagi acceptat dir unes paraules en aquesta reunió". Després de l'errada no corregida del peruà, una clama tensa ha imperat a la salsa, i s'han sentit alguns xiuxiuejos. Després, com si res, Ayuso ha seguit el curs de l'acte i ha intervingut, defensant, com no podia ser d'altra manera, la llibertat

Ayuso i l'enciam de Liz Truss

La veritat és que Ayuso necessitava un missatge com aquest, ja que en les últimes hores ha estat la víctima de moltes burles després de la dimissió de Liz Truss. El mandat efímer d'aquesta primera ministra britànica va començar amb un nou pla fiscal que implicava una gran baixada dels impostos, tal com reclamava Ayuso. Aquesta proposta ha provocat la desfeta de Truss només 44 dies després d'arribar a Downing Street. Per això, ahir els diputats del principal partit de l'oposició, Más Madrid, li van deixar un enciam al seu escó a la cambra madrilenya, advertint-la que aquest seria el seu camí si seguia lloant les polítiques de Truss. Després de la dimissió, però, Ayuso ha seguit defensant aquestes iniciatives, i ha apuntat que l'error de la conservadora va ser augmentar la despesa pública.