Joan Carles I fa 85 anys aquest 5 de gener. És el tercer any que el rei emèrit celebra el seu aniversari a Abu Dhabi, on va marxar l'any 2020 mentre s'apilaven les causes judicials que tenia obertes a l'Estat espanyol. El que en un inici podia semblar una situació temporal s'està allargant en el temps, fins i tot quan les causes que el van fer marxar han anat tancant-se. Davant d'aquesta situació cada vegada més permanent, el Borbó estrenaria una nova casa, segons publiquen l'ABC i La Vanguardia

El rei emèrit ja va informar Felip VI el març de l'any passat que esperava fixar la seva residència a Abu Dhabi. Seguint el fil d'aquesta decisió, el Borbó ha escollit instal·lar-se en una nova residència que ha decorat al seu gust. Fins al moment, Joan Carles I ha viscut en unes de les cases de l'emir dels Emirats Àrabs Units, Mohamed bin Zayed, el seu amfitrió a Abu Dhabi. 

Visitarà Espanya?

Després d'anys lluny de l'Estat espanyol, l'any 2022 Joan Carles I va tornar a trepitjar el territori espanyol per a disgust de molts, fins i tot de la seva família. El bany de masses que planejava el Borbó no va canviar la seva situació com podria haver esperat i de la mateixa manera que va venir va marxar, sense senyals de tornar en una temporada. Aquesta distància es mantindrà l'any 2023? És una de les grans incògnites del futur de l'emèrit. L'ABC afirma que és possible que visiti amb freqüència l'Estat. El diari cita fonts de l'entorn de l'emèrit que afirmen: "És compatible que es canviï de casa amb el fet que vagi tornant a poc a poc a Espanya, ja que d'aquí que canviï de residència hi ha un món". 

En canvi, El Mundo apunta que el Borbó deixaria enrere la seva idea inicial en marxar d'Espanya de poder venir amb freqüència. Tanmateix, apunten una nova incògnita: convidarà Felip VI el seu pare a la jura de la constitució de la princesa d'Astúries, Elionor, aquest octubre?

El suspens de Joan Carles I

Si Joan Carles I esperava que el seu retorn a Espanya li fes recuperar l'aprovació dels ciutadans espanyols, anava molt errat. Una enquesta de SocioMetria mostra com la majoria dels enquestats suspenen el Borbó, concretament el 55,1%. De mitjana, Joan Carles I obté un 3,34 de nota, sent així el membre de la casa reial espanyola amb pitjor puntuació. L'emèrit és l'únic que suspèn. Malgrat tot, després d'anys d'escàndols encara hi ha un gruix de ciutadans espanyols que aprova el monarca. Concretament, el 21% dels enquestats dona per aprovada la figura de Joan Carles i un 23% es mostra completament indiferent.