La visita del rei emèrit a Espanya es donarà per finalitzada aquesta nit de dilluns. Un avió privat l'espera a l'aeroport de Barajas a les 22 hores per traslladar-lo de tornada als Emirats Àrabs Units, a Abu Dhabi, després de més de 10 hores tancat a la Zarzuela amb el seu fill, el rei Felip VI, i la reina Sofía. L'emèrit haurà estat a prop de 100 hores en territori espanyol, on no ha comparegut, ni ha atès als mitjans de comunicació per esclarir els escàndols relacionats amb la Casa Reial. Joan Carles I ha mantingut un viatge de tornada amb molt poca presència mediàtica i que tan sols ha consistit en un cap de setmana a Sanxenxo i el retrobament amb la família reial a porta tancada. També ha aprofitat per visitar el seu amic íntim Pedro Campos. De fet, entrant al xalet d'aquest amic és on ha deixat anar el titular que podria resumir el curt retorn de l'emèrit. Preguntat per si donaria algun tipus d'explicacions sobre els escàndols que envolten la seva figura, ha respost: "Explicacions de què?".

Felip VI i Joan Carles I han mantingut una extensíssima trobada a soles al Palau de la Zarzuela, que s'ha allargat més de quatre hores. El rei i el rei emèrit feia 21 mesos que no es veien després de la sortida de Joan Carles I a Abu Dhabi pels problemes judicials. Més tard s'ha produït un dinar familiar on han assistit la Infanta Sofia, la reina Sofia, la infanta Elena i els seus fills, la infanta Margarita i Carlos Zurita. Segons un comunicat emès per la Casa Reial, la reina Sofía no ha pogut compartir el dinar perquè era positiva en covid des del seu retorn de Miami. Tot i això, ha estat amb tota la família reial al menjador sempre portant la mascareta sanitària i assegurant una bona ventilació de la sala. Segons la Casa Reial, no està previst que es distribueixi cap fotografia, ja que es vol reservar com una "reunió familiar".

 

La visita de Joan Carles I sempre ha estat molt allunyada dels micròfons, per evitar provocar cap ficada de pota que taqués més el nom de la família reial. "Jo he vingut aquí a normalitzar-ho tot", ha dit l'emèrit diverses ocasions des de Sanxenxo. El monarca no s'ha amagat de les càmeres, però s'ha negat a fer cap declaració molt elaborada per no tensar més la corda entre la Zarzuela i la Moncloa, ja que la portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Rodríguez, ha assegurat que Joan Carles I "ha perdut l'oportunitat de donar explicacions i de demanar perdó". Rodríguez ha fet una distinció entre el rei emèrit i l'actual monarca i ha defensat que Felip VI està fent un "exercici formidable per recuperar la transparència i l'exemplaritat". Per contra, la portaveu de l'executiu espanyol ha lamentat que Joan Carles I "hagi perdut l'oportunitat que mereix la societat espanyola i la democràcia".

Dins del panorama polític, l'arribada sorpresa del rei emèrit ha generat un gran enfrontament. Per una banda, els dirigents del PP donen suport a la visita de Joan Carles. Aquest dissabte, el diputat popular, José Antonio Bermúdez de Castro, ha defensat que "no cal entrar en polèmiques estèrils" per les que el rei emèrit "no té per què donar explicacions" sobre el seu comportament, com exigeix el PSOE.  A l'altra cara de la moneda es situa el PSOE, el ministre de Cultura i Esport del govern espanyol, Miquel Iceta, ha considerat que el rei emèrit Joan Carles I hauria de donar explicacions "per haver defraudat la confiança de molta gent i per la seva especial responsabilitat". En aquesta línia també s'ha manifestat el diputat de Compromís, Joan Baldoví, que ha insistit que Joan Carles I "ha de donar explicacions" perquè, al seu judici, "té més cara que esquena", i ha expressat que sent "vergonya i pena" que la gent aplaudeixi a una persona que els ha estafat.