La incògnita sobre els indults dels presos continua sacsejant els socialistes. Aquest dijous, durant la comissió mixta de Seguretat Nacional, el diputat Isidro Martínez Oblanca, de Foro Asturias - pròxim al PP -, ha carregat contra el govern espanyol, acusant-lo de ser un perill per a la seguretat estatal. "De què serveixen les lleis aconseguides democràticament si el govern acaba per indultar els qui pretenen trencar-les?", ha atacat al director del gabinet de Sánchez, Iván Redondo.

Durant la rèplica, Redondo ha defensat la seva aposta per la concòrdia i els indults als presos del procés com una solució possible al conflicte entre Catalunya i Espanya. "Per arreglar el que ha passat en la darrera dècada cal un lideratge valent. I a la vida, com en la política, a vegades no hi ha una solució fàcil. Però sempre hi ha un camí", ha contestat.

Encara no hi ha cap decisió sobre els indults 

Tot i que el punt dels indults pels presos no estava a l'ordre del dia, Redondo ha contestat a Martínez Oblanca "per cortesia". "De moment no s'ha pres cap decisió, es prendrà quan toqui", ha puntualitzat, tot mostrant-se en la línia de Pedro Sánchez que el passat dimarts aplanava el camí a concedir aquesta mesura de gràcia pels presos del procés.

ivan redondo pedro sanchez efe

El director del Gabinet de Pedro Sánchez, Iván Redondo, ha considerat que els indults als líders independentistes poden arreglar el conflicte entre Catalunya i Espanya. / EFE

També la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, s'ha pronunciat aquest dijous amb els mateixos termes. Durant la roda de premsa sobre l'aprovació de la pròrroga dels ERTO, Montero ha defensat la voluntat de l'executiu espanyol "d'obrir una nova etapa a Catalunya". "Hem de passar pàgina i reconstruir els ponts que es van dinamitar i que porten massa temps destruïts", ha remarcat.

Divisió dins el PSOE pels indults

Montero també ha recordat que l'informe del Tribunal Suprem que es negava rotundament als indults no és vinculant, i ha defensat que ara és el moment de la política per "superar les fractures". Una visió, però, que no comparteixen tots els dirigents i afiliats del PSOE. 

El primer a obrir les crítiques contra la postura del govern espanyol sobre els indults va ser el president d'Extremadura, Guillermo Fernández VaraA través de Twitter,  ha assegurat que és "evident" que els polítics condemnats per l'1-O no han de ser indultats i ha afegit que, malgrat que l'Estat perdoni les penes, això no solucionarà el conflicte polític. En la mateixa línia, el president castellanomanxec Emiliano García-Page, ha rebutjat la mesura de gràcia. El baró socialista ha qualificat de "moderat" l'informe contrari del Tribunal Suprem, s'ha negat a cap mena de "cessió" als independentistes i ha enviat una advertència al president espanyol Pedro Sánchez: la concessió suposaria una "condemna" per al partit

 

Imatge principal: El director del Gabinet de Pedro Sánchez, Iván Redondo, durant la compareixença de la comissió mixta de Seguretat Nacional. / Europa Press