El camí fins a la concessió dels indults se li pot fer molt llarga a Pedro Sánchez. Dimarts, el president del govern espanyol obria la porta dels indults assegurant que "la venjança no és un valor constitucional". Una proposta que ha estat ben vista pels socialistes catalans, però que pot comportar un nou enfrontament amb els barons territorials. El primer a pronunciar-se ha estat l'extremeny Fernández Vara.

A través de Twitter, el president d'Extremadura ha assegurat que és "evident" que els polítics condemnats per l'1-O no han de ser indultats i ha afegit que, malgrat que l'Estat perdoni les penes, això no solucionarà el conflicte polític. "Resulta evident que no ha de ser indultat qui no vol ser-ho perquè no respecta ni creu en les lleis que ho fan possible. I igualment és evident que els problemes que té el nostre país de construcció d'un model de convivència no es resoldran mentre ningú vulgui", ha escrit a Twitter.

TUIT Fernandez Vara

Guillermo Fernández Vara / Twitter

Avui el Tribunal Suprem a donat a conèixer la seva resolució sobre els indults. Un informe no vinculant que analitza si és procedent o no concedir els indults als processats, cosa que els deixaria en llibertat i sense antecedents penals. La decisió última és de l'executiu espanyol, els magistrats de l'alt tribunal s'han mostrat contraris a la seva concessió.

Zapatero hi dona suport

Vara se suma així a les crítiques de la dreta espanyola a una possible concessió dels indults. Un dels qui ha donat suport a Sánchez, però, ha estat l'expresident del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero. En una entrevista a Canal Sur ha defensat que es tracta d'una decisió "política" que no ha de prendre el Suprem, sinó l'Estat. En aquesta línia, ha defensat que el govern espanyol i el PSOE defensen la seva "convicció" sobre la necessitat "d'acostar postures i dialogar" perquè "mai més es torni a veure el que es va produir l'octubre del 2017 amb un govern del PP".

Així mateix, Jaume Asens, d'En Comú Podem, també s'ha pronunciat avui sobre els indults, sol·licitant que concedeixen com més aviat millor. El dirigent de Podemos ha considerat que concorren raons de “utilitat pública” i “justícia” per a concedir-los i “aconseguir pacificar i assolir la concòrdia a Catalunya”. 

Aragonès recorda que la solució és l'Amnistia

Malgrat acceptar la proposta dels indults, avui el president Pere Aragonès ha recordat que la solució passa per l'amnistia. "La nostra proposta és l'amnistia, però també tenim clar que no ens oposarem a cap mesura que pugui alleujar el dolor dels presos, les seves famílies i la societat catalana", ha conclòs Aragonès durant la compareixença posterior al primer conclave del seu govern. 

 

 

Imatge principal, Guillermo Fernández Vara / EuropaPress