El guió era previsible: el Tribunal Suprem ha informat en contra de la concessió dels indults als presos polítics independentistes. Ara la pilota torna a la teulada de La Moncloa, que haurà de decidir si els concedeix o no la mesura de gràcia, i si ho fa de manera total o parcial. En aquest context, el ministre Miquel Iceta s'ha limitat a dir que "respecta" el veredicte de l'alt tribunal espanyol, però de la mateixa manera ha recordat que es tracta d'un informe "preceptiu però no vinculant".

En el marc d'una roda de premsa, de presentació del pla Orientacions al canvi sobre el model d'accés a l'acció pública, el titular de Política Territorial ha subratllat que, a partir d'ara, el Ministeri de Justícia "analitzarà tots els informes i formularà la seva proposta al Consell de Ministres". Tot i això, sí que ha recordat les paraules del president Pedro Sánchez en les últimes hores en favor de "la concòrdia, l'entesa, el diàleg i el retrobament", aplanant el camí a la concessió dels indults. "Això és el que guiarà les decisions del govern, i per descomptat, a la nostra mentalitat no hi ha cap concepte que tingui a veure amb la venjança, la revenja o l'odi", ha defensat Iceta.

Xoc al Congrés i avís de Lesmes

Pedro Sánchez ja ha començat a preparar el terreny, assegurant que la “venjança” no és un “principi constitucional”, i la dreta ja fa dies que amenaça d’acudir als tribunals si se’ls acaba concedint la mesura de gràcia. Aquest xoc frontal de posicions s’ha tornat a evidenciar aquest dimecres al Congrés dels Diputats, durant la sessió de control al govern espanyol. Pablo Casado li ha demanat que respongui si “indultarà els condemnats per sedició”, fet que suposaria una “traïció a la Constitució”. El president espanyol li ha replicat en els mateixos termes de les últimes hores: “Hi ha temps per al càstig i altres per a la concòrdia”.

Instants abans de fer-se pública la decisió, Carlos Lesmes també ha preparat el terreny, però en sentit contrari. Ha estat en unes declaracions en el context d'un acte oficial al Col·legi d'Advocats de Madrid. La presentadora de l'acte ha recordat al president del TS i el CGPJ que "PP, Ciutadans i Vox ja han anunciat que recorreran al Suprem en cas que aquest indult tiri endavant". I Carlos Lesmes ha assegurat, en genèric però després de les declaracions de Pedro Sánchez, que "l'indult i el context en què s'està plantejant entès com a mesura de concòrdia pot ser entès i fins i tot acceptat". Ara bé, ha puntualitzat que "un indult quan no hi ha concòrdia és difícil d'acceptar".