Els sospitosos habituals del PSOE van sortint de la cova. Ahir va ser el torn de Guillermo Fernández-Vara i Felipe González. I avui ha estat el torn del president castellanomanxec Emiliano García-Page, que ha matinat per a rebutjar la mesura de gràcia. El baró socialista ha qualificat com a "moderat" l'informe contrari del Tribunal Suprem, s'ha negat a cap mena de "cessió" als independentistes i ha enviat una advertència al president espanyol Pedro Sánchez: la concessió suposaria una "condemna" per al partit.

En roda de premsa aquest dijous al matí, el president de Castella-La Manxa ha fet un advertiment en clau interna: "Jo sóc del PSOE i lamento dir-ho, però la meva bandera és la mateixa que la de tots. L'últim que voldria és que l'indult injustificat es converteixi en una condemna per als qui prenen la decisió o l'organització que la sustenta".  

Emiliano García-Page ha defensat que "els indults mai no haurien de tenir naturalesa política, ni tampoc ser col·lectius", com creu que és el cas. Per això, dona la raó al Tribunal Suprem, que considera que ha estat moderat. No es poden concedir els indults, "menys encara quan semblen una transacció". En aquest sentit, ha avisat que la "cessió" als independentistes "és exactament el contrari a una mesura de gràcia que a mi no em fa cap mena de gràcia".

"Quan es vol perdonar s'ha de fer sense cessions, sense peatges, sense contrapartides i sense negociació", ha sostingut el president castellanomanxec, que ha denunciat que "aquí els culpables són els independentistes que van provocar a consciència una crisi constitucional i van vulnerar les lleis sabent el que feien". Per tot això, ha reclamat "no inventar històries". I ha reblat: "Va passar el que va passar i l'estat de dret s'ha de protegir amb decisions judicials que, a més a més, han tingut un enorme suport". Ha subratllat que "la culpa no la poden tenir les sentències judicials".

"El més greu de fons per a mi és que la gent que va pervertir a consciència i deliberadament l'ordre constitucional, i que van voler vulnerar el meu dret com a espanyol i en bona mesura con a català perquè m'hi sento, insisteixen avui que ho tornarien a fer", ha reiterat García Page. I ha afegit: "Insisteixen a reincidir. S'imaginen en quina posició quedaria el que té la intenció d'indultar sense obtenir primer la renúncia expressa de tornar a la senda".

Malgrat tot el que ha denunciat, el dirigent socialista ha avisat "encara s'està a temps" de corregir la situació. "Una solució al problema dels independentistes només pot començar quan els propis independentistes renuncien" a tornar-ho a fer, ha conclòs.