Nova intervenció per recordar de Gabriel Rufián. El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats ha tornat a fer ús de la seva habitual ironia per a respondre a una pregunta de la dreta mediàtica. I és que un periodista ha volgut avivar el foc sobre la qüestió del català, centrant-se en la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que imposa un 25% de castellà a les aules. "Vostè molts cops diu que a Catalunya no hi ha un problema amb l'espanyol, però arran d'això el govern de Pere Aragonès ha aprovat un decret per a saltar-se les sentències judicials", ha llançat, en referència a la mesura aprovada per l'executiu que pretén esquivar el 25% de castellà, i que passarà aviat pel Parlament.

La reacció de Rufián ha tirat d'humor. En un perfecte castellà, i sense immutar-se, ha contestat: "És que no l'entenc, m'està parlant en espanyol i no l'entenc. Com sap, soc català i aleshores no l'entenc. Hi ha un gran problema a Catalunya amb l'espanyol, que és un idioma que jo desconec, i no l'entenc", ha dit. Just després, ha interpel·lat el periodista: "Pot parlar en català? És que no si no, no l'entenc". Aquest ha indicat aleshores que ell és valencià, i ha provat sort repetint la pregunta en català, però res. Rufián li ha ofert la mateixa resposta per a esquivar-lo.

 

La taula de diàleg, viva

El republicà també ha estat preguntat sobre la taula de diàleg, desapareguda des del setembre de l'any passat, i que precisament el nou secretari general de Junts, Jordi Turull, ha donat per "liquidada" aquest mateix matí, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Rufián no ha compartit aquesta visió. "Crec que el diàleg, la negociació i la paraula és necessària. No hi ha cap àmbit de la vida i la política en què parlar i negociar sigui negatiu", ha dit. Però també ha llançat un dard contra la formació amb qui comparteix el Govern de la Generalitat. "No parlo de Junts, crec que Catalunya és molt més que una discussió entre Junts y ERC. Tota la sort del món a l'espai convergent i al seu debat intern", ha disparat. De nou, Rufián ha optat per a despertar les tensions entre els dos partits.

Investigació del Pegasus

Després la declaració de l'exdirectora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, davant de l'Audiència Nacional el divendres, el jutge del cas Pegasus ha anunciat novetats. José Luis Calama ha acordat l'aixecament del secret d'actuacions del cas, una acció que el mateix tribunal ha recordat que es pot revertir si així ho considera necessari. Aquesta decisió només afectaria l'espionatge amb el programari israelià al govern espanyol, no pas als diversos afectats pel CatalanGate. A més, el jutge Calama ha acordat citar com a testimoni per al 5 de juliol, a les 9 hores, el ministre de Presidència, Félix Bolaños.

"S'està fent més en una setmana que en un parell d'anys", ha dit el diputat republicà, perquè "nosaltres portem demanant investigació sobre l'espionatge a Roger Torrent i Ernest Maragall des de fa un parell d'anys" i "sorprenentment s'han mogut ara i no abans". "Ens preocupa molt que s'espiï gent d'aquest país per les seves idees i cal esclarir què ha passat", ha dit.