La relació entre la nova presidenta de Junts, Laura Borràs, i el nou secretari general, Jordi Turull, sembla que no és la més ideal; no es pot oblidar que el seu acord de candidatura no es va tancar fins a l'últim moment per desavinences entre ells dos. La militància de Junts va validar aquest dissabte la seva candidatura conjunta i la resta de càrrecs pactats per a la nova executiva. Amb 1.854 vots, l'exconseller va obtenir més suports que la presidenta del Parlament, que en va rebre 1.776 vots per part de la militància de Junts. Borràs i Turull van pactar repartir-se el poder a la cúpula del partit en peu d'igualtat.

 

Aquest dimarts al matí, el nou secretari general de Junts ha insistit en deixar clar a Catalunya Ràdio que la seva relació amb la també presidenta del Parlament és bona. "No competim amb la Laura, jo no m'esperava ni més ni menys vots, els resultats són un empat, un èxit d'una candidatura unitària", ha indicat Turull. En la mateixa línia, ha dit que sospita que els comentaris sobre la mala relació amb Borràs són fruit de la "literatura mediàtica" perquè hi ha gent "que vol una confrontació". Preguntat sobre la piulada d'Aurora Madaula on assegura que va ser la vicepresidenta menys votada a causa d'un càstig per no haver "tancat la carpeta de la independència", Turull ha tret ferro a l'assumpte i ha explicat que avui ja li preguntarà a qui feia referència ja que "tots els afiliats de Junts defensen la independència".

Els diputats que no van passar el tall

Aquest dimarts comença a caminar la nova direcció de Junts amb una reunió on es decidirà sobre els dos candidats que, per poc, no passen el tall imposat pel reglament del congrés per ser escollits membres de l'executiva, un 50% dels vots. Es tracta de David Torrents i Ester Vallès, que podria ser que s'incloguessin a la directiva mitjançant un acord, tot i que alguns sectors del partit demanen que es respecti el que es va votar dissabte a Argelers. Durant l'entrevista d'aquest dimarts al matí, Turull s'ha negat a explicar què passarà amb aquestes dues persones i ha explicat que es decidirà avui i que fins aleshores no ho pot fer públic "per respecte".

L'acord amb ERC

La mala maror també és evident entre els dos socis de Govern, Junts i ERC, i, de fet, algunes veus de Junts han indicat que aviat es revisaria l'acord i aquest el podria validar la militància del partit. Turull no ha fet servir les mateixes paraules i ha preferit ser més cautelós. El nou secretari general ha recordat que l'acord amb els d'ERC el va ratificar un 80% de la militància de Junts i que, si hi ha qualsevol alteració del pacte, abans es reformularà i preguntarà als afiliats. "No sé si el govern durarà 4 anys, això ho decidirà el Tribunal Suprem com ja ha fet en altres ocasions amb altres presidents catalans".

Sobre la continuïtat de la taula de diàleg amb el govern espanyol, Turull ha deixat clar que està "liquidada" i que ara cal "passar a l'acció". És per tot això que el de Junts ha dit que ara és el moment de "deixar de donar voltes a la rotonda i posar l'intermitent perquè la gent trobi el sentit a tornar a mobilitzar-se". "Després de cinc anys (del referèndum de l'1 d'octubre) hem de passar a l'acció i marcar una traçabilitat", ha manifestat l'exconseller apuntant que aquesta traçabilitat seria un nou full de ruta que pretendria aglutinar les forces independentistes i les entitats. Finalment, Jordi Turull ha volgut enviar un missatge positiu apuntant que des del moment en que va sortir de la presó gràcies a l'indult encara no s'ha trobat ningú que li hagi dit que ha deixat de ser independentista.