El president Carles Puigdemont ha tornat a rere en el temps, fins a mitjans de setembre del 2021, per recuperar unes declaracions seves amb què ja preveia el CatalanGate. En una trobada a l'Assemblea Nacional francesa a París, Puigdemont es va reunir amb un grup de diputats i senadors francesos per denunciar "l'estratègia de repressió de l'estat espanyol". Així ho relatava la notícia de ElNacional.cat que avui ha piulat Puigdemont, ja que llavors ja detallava que aquesta consistia en una sèrie d'accions molt sofisticades, que comportaven lawfare, notícies falses i també "un espionatge polític per perseguir i atacar la reputació de dissidents polítics". Aquest, deia el president, és un "espionatge polític d'alta envergadura del qual en tenim proves, i que serà degudament denunciat". Aquestes declaracions, que tal com ha recordat ell mateix van tenir lloc una setmana abans de ser detingut al Alguer, semblen una profecia que s'ha acabat complint amb l'esclat de l'escàndol del CatalanGate i l'espionatge dut a terme per Pegasus. "Ho vaig dir al Parlament francès fa mesos, una setmana abans de la meva detenció a l'Alguer. Potser mentre participava en aquella reunió també era espiat", ha ironitzat el president recuperant la notícia d'ElNacional.cat d'aquella jornada. 

Tuit de Carles Puigdemont
Tuit de Carles Puigdemont

Llavors, Puigdemont explicava, després de reunir-se amb senadors i diputats dels grups de la França Insubmisa, Llibertats i Territoris i Ecologistes, que tenia la intenció de denunciar aquesta situació al Parlament Europeu perquè l'espionatge polític suposa "un delicte molt greu" i el fet de ser-ne víctima i tenir-ne proves l'obligava en la seva condició d'eurodiputat a posar-ho en coneixement de "totes les autoritats". "És inacceptable. Cap Estat de la UE es pot permetre una actitud d'aquest tipus. Això és una qüestió que preocupa enormement perquè aquesta deriva afecta molt seriosament la qualitat de la democràcia europea i ens afecta a tots", assegurava. 

"Espanya no es pot canviar"

Des de la publicació de The New Yorker, el president Pugidemont ha estat molt actiu per denunciar l'espionatge. Tot i que el seu nom no apareix en el llistat de 65 persones afectades per les escoltes per mitjà de Pegasus, sí que hi ha moltes persones del seu entorn. Ahir a la tarda, per exemple, va participar en un debat amb el vicepresident Oriol Junqueras a la plataforma La Base, creada per l'exvicepresident Pablo Iglesias. En la seva intervenció, va voler deixar clar que el CatalanGate ha posat en evidència les febleses de l'estat espanyol, però també d'un sistema polític ―"incompetent o còmplice"― que s'ha mostrat incapaç d'abordar les reformes necessàries, "d'obrir el capó d'aquest vehicle i canviar-ho tot". Així, Puigdemont va advertir que la democràcia espanyola té una mala salut de ferro, per la qual cosa no veu possibilitat que pugui canviar.

Per il·lustrar aquestes afirmacions, ha posat com a exemple la situació de la monarquia espanyola, "corrupta i pròpia de països subdesenvolupats", però malgrat tot, amb capacitat per mantenir el suport social, segons les enquestes. "No ha passat res", ha reblat Puigdemont, que considera que la immensa majoria dels espanyols no veuen amb preocupació la corrupció a la Casa Reial.