Irene Montero ha donat per fet que doblegarà el PSOE amb la llei del només sí és sí, després que els socialistes tiressin pel dret per modificar-la i el Ministeri d'Igualtat s'obrís a retocar-la davant de les rebaixes de penes a agressors sexuals (ja van més de 300). "No contemplo cap altre escenari que no sigui l'acord", ha sentenciat Montero en una entrevista a Telecinco d'aquest dimecres vespre. Tot, en mig de les negociacions entre Unidas Podemos i el PSOE per canviar la norma — quan els socialistes han amenaçat amb una proposició de llei al Congrés dels Diputats que podria comptar amb el suport del PP per tirar endavant, sense el vistiplau dels socis de govern.

📝 Guia sobre les diferències entre PSOE i Podemos en el ‘sí és sí’: violència o consentiment

La ministra d'Igualtat ha transmès un missatge contundent a les dones: "A partir d'ara, si no hi ha consentiment, agressió sexual. I això ho protegirem". És a dir, que té molt clar que la qüestió del consentiment es mantindrà costi el que costi. El problema? Que hi ha "una discrepància forta" al voltant d'aquest consentiment, entre Unidas Podemos i el PSOE. "Aquest és el meu principal objectiu ara: protegir el consentiment com a centre de la llei", ha advertit als socis de govern. Va ser el Ministeri de Justícia qui ja va confirmar que els socialistes volen tornar al model anterior i distingir entre violència o intimidació, tot deixant de banda l'esmentat consentiment. Però ella és "caparruda" i aconseguirà l'objectiu, segons les seves paraules — com ja va demostrar amb la llei trans o la llei de l'avortament.

Montero carrega contra els jutges

Quedi clar que Montero sí que està oberta a retocar la norma, davant les rebaixes de penes a agressors sexuals. "Soc molt conscient que necessitem donar una resposta unitària com a govern espanyol i integral que ens permeti donar una protecció més alta a les dones", ha reconegut. De la mateixa manera, ha admès que és "molt conscient del dolor i de la indignació de les víctimes per les decisions judicials i la baixada de penes". D'aquí que es vegi tan convençuda que arribarà a un acord amb el PSOE.

El que no ha reconegut la ministra és que la llei estigui mal feta i ha tornat a carregar contra els jutges, als quals ha criticat per tenir "resistències", un "biaix masclista" i una manca de formació feminista o amb perspectiva de gènere. De fet, ha recordat que ja va passar una cosa similar amb la llei de violència de gènere del 2004 — quan més de 180 jutges van presentar qüestions d'inconstitucionalitat. Ara, "els jutges que estan baixant les penes són una minoria". "Hi ha un problema d'aplicació, no de llei, igual que va ocórrer desgraciadament el 2004 amb la llei de violència de gènere", ha conclòs.