Amb Podemos o sense. El PSOE ha anunciat aquest dilluns que presentarà al Congrés dels Diputats una proposició de llei per reformar la de llibertat sexual i acabar, d’aquesta manera, amb la polèmica al voltant de les rebaixes de penes a violadors. Ha estat la portaveu del partit i ministra d’Educació, Pilar Alegría, qui ha assegurat que els socialistes pretenen presentar aquest text de la mà de Podemos, havent arribat a un acord, però que el text per modificar la llei del ‘només sí és sí’ es presentarà costi el que costi.

L’anunci per part del PSOE ha arribat instants després que el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, anunciés que donaria suport a la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ encara que Pedro Sánchez no arribés a cap acord amb Podemos o bé no comptés amb la llum verda dels seus socis parlamentaris. Alegría, però, ha seguit la mateixa línia que el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat als seus socis de govern: “No es modificarà en cap cas l’article referit al consentiment de la dona, perquè el consentiment explícit és el cor de la llei”.

La portaveu socialista ha volgut deixar ben clar, també, que les pinzellades que vol fer el PSOE a aquesta llei van en la direcció d’augmentar les penes de presó als violadors. Aquest és un dels aspectes que, segons com, pot generar més confrontació amb Podemos. El partit capitanejat per Ione Belarra ha insistit en diverses ocasions que la llei del ‘només sí és sí’ no pretén focalitzar-se en el càstig o en la duresa del Codi Penal, sinó en la protecció de la víctima i la dotació de recursos a l’administració per combatre el masclisme i les agressions sexuals.

“Volem presentar la proposició de llei al més aviat possible i amb el consens dels dos partits de govern”, ha assenyalat Alegría. A més, ha insistit que ha de ser un “document consensuat” que també compti amb el suport de la resta de grups parlamentaris que acostumen a remar en el mateix sentit que l’executiu presidit per Pedro Sánchez. Així mateix, i per evitar interpretacions que fessin pensar que el PSOE es vol distanciar de Podemos, ha assegurat que tots els conceptes que es podrien introduir en aquesta proposició de llei ja es treballen dins del Consell de Ministres. Ara bé, la ministra d’Educació ha deixat ben clar que la reforma és imprescindible davant dels “efectes indesitjats” que ha provocat la llei estrella del Ministeri d’Igualtat.

 

Cal assenyalar que, precisament, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ja ha fet un canvi de to en la manera de protestar contra les conseqüències d’aquesta nova llei. Aquest mateix cap de setmana reconeixia que només eren alguns jutges els que havien interpretat el text d’una manera que podia beneficiar els violadors, però que no era un fenomen estès en tota la justícia espanyola. Enrere queden aquelles declaracions en què acusava els jutges espanyols de ser masclistes i que assegurava que la llei no es tocaria mai. En la mateixa línia s’ha pronunciat aquest dilluns la portaveu de Podemos, Isa Serra, que ha demanat protegir el cor de la llei.