La llei del 'només sí és sí' ha beneficiat fins ara almenys 244 condemnats per delictes sexuals a causa del nou marc de penes que recull, entre revisions de condemna a la baixa i sentències posteriors en aplicació de la norma. Des del 7 d'octubre, quan va entrar en vigor la reforma del Codi Penal, s'ha ordenat l'excarceració de 19 persones. Les darreres 42 rebaixes de pena han transcendit aquest divendres i s'han produït a Madrid, el País Valencià i les Canàries.

Des del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid han informat que als tribunals d'aquesta comunitat autònoma ja consten 42 casos en què s'han revisat i rebaixat les penes de presó imposades en virtut de la Llei Orgànica de Garantia Integral de Llibertat Sexual. Aquesta xifra inclou les 20 rebaixes que ja havia informat l'òrgan al novembre, de manera que aquest divendres s'hi sumen 22 nous casos. Segons ha precisat el TSJ madrileny, a l'Audiència Provincial de Madrid s'han revisat d'ofici 218 causes per abusos i/o agressions sexuals i 148 sentències a petició de part. A conseqüència de la revisió, a l'11,2% dels casos se'ls ha rebaixat la pena, mentre que el 23,5% han estat desestimades; el percentatge restant segueix en tramitació.

El recompte d'aquest divendres també inclou una actualització de les rebaixes registrades al País Valencià. Fonts del TSJ valencià consultats per Europa Press han confirmat que ja comptabilitzen uns 33 casos de revisions a la baixa, que inclouen les 15 que figuraven al comptador fins ara, de manera que aquest divendres s'hi afegeixen 18 noves rebaixes. A banda, el TSJ d'Aragó ha confirmat un cas nou a Saragossa. I el TSJ de Canàries ha comunicat una nova rebaixa que ha comportat una excarceració, després que l'Audiència Provincial de Las Palmas ha modificat de 12 a 7 anys la pena de presó imposada a l'home condemnat per un delicte d'agressió sexual amb l'atenuant de drogoaddicció.

Un cas on l'aplicació de la nova llei agreujaria la pena: el TS no l'aplica

Mentrestant, el Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la condemna a 12 anys de presó imposada a un home que va abusar sexualment de la seva neboda i ha descartat aplicar-hi de la 'llei del només sí és sí' perquè, amb la nova legislació, la condemna seria superior. En una sentència, recollida per Europa Press, la sala penal de l'alt tribunal explica que, en aquest cas concret, en què es va cometre una agressió sexual continuada a menor d'edat, amb agreujant de prevalença de relació de superioritat i atenuant de reparació del mal, no té incidència la llei de garantia integral de la llibertat sexual. Els magistrats expliquen sobre això que, amb la 'llei de només sí és sí', la condemna no seria més favorable al reu, sinó que suposaria una pena superior a la imposada d'acord amb l'anterior codi.