El PP ha identificat un dels punts més dèbils del govern espanyol, i ha volgut fer sang esprement-lo: els greuges de la llei del ‘només sí és sí’. I Pedro Sánchez ha trobat en la seva gestió econòmica l’escut per protegir-se de qualsevol atac dels populars. Això és el que s’ha posat de manifest aquest dimarts, en el cara a cara al Senat entre el president del govern espanyol i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. Tots dos polítics s’han esbatussat a la cambra alta espanyola amb els ulls ben ficats en la data més important que hi ha a l’horitzó: les eleccions del 28-M.

Sánchez no només ha presumit de com ha combatut la inflació per defensar-se dels dards de Feijóo, sinó que ha començat el seu discurs fent-ne gala. El president socialista ha obert la llauna d’un debat que tenia com a objectiu parlar sobre les mesures que l’executiu del PSOE i Podemos ha posat en marxa per combatre els efectes de la guerra a Ucraïna, i s’ha convertit en un debat entre Sánchez i Feijóo per posicionar-se millor a les enquestes electorals. En la seva primera intervenció, el cap de l’executiu espanyol ha anunciat un augment del salari mínim interprofessional del 8%, per tal que se situï en els 1080 euros.

“Hauran de ser els ciutadans qui a finals d’any decideixin si volen continuar avançant o si volen retrocedir”, ha assegurat Sánchez en referència a les eleccions generals que tindran lloc el mes de desembre. “Si segueixen el segon, ho entendrem, però si trien el primer ens bolcarem per l’ascensor social i per l’augment del poder adquisitiu”, ha assenyalat el president del govern espanyol; que ha afegit que “és antisistema negar-se a corregir els excessos que arrasen amb la naturalesa i oposar-se a millores per la vida digna”.

Feijóo, en canvi, ha carregat en algun moment contra l’actual situació econòmica, afirmant que “vivim en el major procés inflacionari de les darreres dècades”, però ha centrat els seus atacs en la llei del ‘només  sí és sí’. Segons el líder de l’oposició, Pedro Sánchez passarà a la història “per ser el president que va fer una passa enrere en la lluita feminista”. “Quina classe de feminisme justifica haver rebaixat les penes a agressors sexuals?”, s’ha preguntat Feijóo; a més d’instar Sánchez a reformar la llei immediatament, disculpar-se i deixar “d’insultar” els experts i tothom que va advertir dels desastres de la llei estrella del Ministeri d’Igualtat.

El líder dels populars ha volgut també desmerèixer l’augment de l’SMI, assenyalant que la pujada del salari mínim ha d’anar acompanyada de mecanismes que facin recuperar el poder adquisitiu de les classes baixes i mitjanes. Sánchez s’ha defensat afirmant que si el poder adquisitiu de la ciutadania espanyola és menor avui dia és “per la resposta neoliberal” del PP a la crisi econòmica del 2009.

Enmig de cridades d’atenció del president del Senat, Ander Gil, a diversos senadors per la tensió del debat, Sánchez ha tornat a reconèixer que el seu govern no s’esperava les conseqüències negatives que ha comportat la llei del ‘només sí és sí’. “Corregirem els efectes indesitjats”, ha assenyalat. Però ha continuat nodrint el seu discurs d’arguments relacionats amb l’economia; a més de buscar contradiccions en les accions de Feijóo. Ha denunciat que el líder popular presentés un document anomenat ‘pla de qualitat institucional’ alhora que manté bloquejada la renovació del Consell General del Poder Judicial.