Avui s'ha fet el primer pas. La Mesa del Congrés dels Diputats ha admès a tràmit aquest dimarts la comissió d'investigació sobre els abusos a menors per part de membres de l'Església Catòlica. Ha superat aquest primer tràmit després que els lletrats de la cambra baixa hi donessin el seu vistiplau. Això ha propiciat avui el vot favorable del PSOE a la tramitació sota criteris tècnics, que ha permès la tramitació al costat d'Unidas Podemos. En paral·lel, però, també s'han posat damunt la taula altres opcions, com una comissió d'experts per evitar un xou mediàtic, proposada pel PNB i vista amb bons ulls pels socialistes. Des del govern espanyol subratllen que estudiaran totes les vies, però deixen clar que tirarà endavant: "Ho farem i ho farem bé".

La petició de comissió parlamentària va ser registrada el passat dimecres dimecres al Congrés, de la mà dels grups d'Unidas Podemos, ERC i EH Bildu. Pretén "investigar les agressions sexuals a la infància i l'adolescència comeses per membres de l'Església catòlica". Aquest seria el primer pas per a després "poder planificar polítiques públiques de reparació, prevenció i atenció a les víctimes d'aquesta lacra". Segueixen l'exemple de comissions independents com la de França, que l'any passat va concloure que almenys 216.000 menors van ser abusats en els últims 70 anys al si de l'Església francesa. Un cop superat el primer tràmit a la Mesa del Congrés, la petició de comissió saltarà a la Junta de Portaveus, que haurà d'acordar posar-la a l'ordre del dia d'algun ple. Seran els 350 diputats els qui acabaran decidint si es crea finalment o no la comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església espanyola.

Però en les últimes hores, altres institucions públiques espanyoles han anunciat iniciatives semblants. Aquest mateix dilluns al vespre, la Fiscalia General de l'Estat va informar que havia ordenat als 17 fiscals superiors de tota Espanya que li fessin arribar en un termini de 10 dies els procediments penals en tramitació que facin referència a agressions i abusos sexuals a menors d'edat dins les congregacions, escoles i qualsevol altra institució religiosa.

Damunt la taula hi ha altres iniciatives, com la comissió d'experts del PNB, que també estudia el govern espanyol. En roda de premsa després del Consell de Ministres, la ministra-portaveu Isabel Rodríguez ha deixat clar que “estan compromesos” i ho faran. En aquest sentit, la dirigent socialista ha assenyalat que estan “estudiant totes les fórmules possibles per a fer-ho de la millor manera”, esclarint els fets i reparant les víctimes. I ha reblat: “Ho farem i ho farem bé”. Aquesta mateixa setmana, quan torni del viatge als Emirats Àrabs, el president Pedro Sánchez preveu reunir-se amb víctimes d'abusos.