L'Església espanyola té molts fronts oberts, no només el de les immatriculacions. També hi ha el de la pederàstia, un asunto que ha sacsejat el món durant els últims anys. S'han realitzat investigacions a diversos països europeus, i ara s'ha obert el meló a l'Estat espanyol. Aquest mateix dimecres, Unides PodemERC i EH Bildu registraran al Congrés dels Diputats una petició conjunta de comissió d'investigació que pretén "investigar les agressions sexuals a la infància i l'adolescència comeses per membres de l'Església catòlica". Aquest seria el primer pas per a després "poder planificar polítiques públiques de reparació, prevenció i atenció a les víctimes d'aquesta lacra". Compleix els requisits del reglament de la cambra, però, com sempre, requerirà que el PSOE s'hi posi bé.

El document que registraran sosté que "les responsabilitats polítiques són evidents quan el poder públic és l'últim responsable de garantir als menors la protecció plena en tots els espais de la seva vida, en especial, als centres públics i d'institucions concertades amb l'administració".

podemos erc bildu pederastia esglesia - foto ERC

 

En el cas de prosperar, seria el primer cop que una institució pública espanyola obre una investigació d'aquestes característiques. Aquesta iniciativa ja s’ha produït en altres països de l’entorn, com França. El passat octubre, una comissió independent va publicar el seu informe després de dos anys i mig de treball, i va concloure que almenys 216.000 menors van ser abusats en els últims 70 anys al si de l'Església francesa. Una xifra que augmentaria fins als 330.000 si es tenen en compte els abusos comesos per laics. Com a conseqüència de l’estudi, la Conferència Episcopal Francesa va admetre la “responsabilitat institucional” i la “dimensió sistèmica” i es va comprometre a vendre patrimoni per a indemnitzar les víctimes. El més semblat a casa nostra és la comissió impulsada pel Síndic de Greuges.

El govern espanyol, a través del ministre Félix Bolaños, ha traslladat la seva “preocupació” a la Conferència Episcopal, després de l’informe que el diari El País va remetre al Vaticà. Després d’una visita a Roma, el cardenal Joan Josep Omella va assegurar que les mateixes diòcesis investigarien els casos documentats, però va rebutjar crear una comissió independent com la francesa.

Ara tot queda en mans del PSOE al Congrés. Fa pocs dies, en declaracions a Europa Press, el president del grup d’Unides Podem, Jaume Asens, ja va advertir que seria “estrany” que partits com el PSOE “quedessin exclosos” d’una iniciativa “de sentit comú, raonable i en el sentit que demana el Papa Francesc”.