La Confederació Episcopal francesa ha pres una dràstica decisió per a poder tenir els fons suficients per a pagar les indemnitzacions de les víctimes de pederàstia. Segons van anunciar ahir, la institució es desfarà d'alguns dels seus béns i, si cal, demanarà un crèdit, per indemnitzar a les seves víctimes. Tot i que no s'ha precisat la quantitat total de diners que hauran d'aconseguir a través d'aquestes vendes, els bisbes francesos han assegurat que la xifra serà finançada amb els seus propis fons i no amb donacions dels fidels. Aquestes ja es destinen a altres causes. 

Tot i que es va anunciar ahir, els bisbes ja havien començat a transferir part de les seves cotitzacions al fons que va ser aprovat en la seva assemblea plenària del passat mes de març i estava operatiu des de principis d'octubre. Ara, la magnitud del problema els ha obligat a reconèixer que per indemnitzar a les víctimes hauran de recórrer a altres fonts d'ingressos. El president de la Conferència Episcopal del país, Éric de Moulins-Beaufort, ha explicat que s'elaborarà un inventari per saber quins béns estan disponibles. A més, també utilitzaran les seves "reserves", segons va confessar. 

Ajuda del Papa  

Aquest compromís es va acordar durant la clausura de la seva assemblea plenària, que va començar el passat dimarts a Lourdes amb bona part de l'agenda centrada en les víctimes de pederàstia, després que una comissió independent xifrés el total de casos en més de 216.000 en 70 anys, des de 1950. L'assemblea s'ha celebrat amb molta pressió externa per a poder donar resposta a totes aquestes agressions i els bisbes han acabat entonant el mea culpa pels casos denunciats. "Hem permès que es desenvolupi un sistema eclesiàstic que, lluny d'aportar vida i fomentar la llibertat espiritual, fa malbé, trepitja i sacseja els éssers humans i els seus drets més elementals", es va disculpar el president en el seu discurs de clausura.

A banda d'aquestes disculpes a través de paraules, els bisbes es van comprometre a portar a terme un pla d'accions i reformes per a reparar els danys provocats a les víctimes. Començant per aquesta venda de béns per a indemnitzar-los, però també a través de la creació de fins a nou grups de treball, dedicats a analitzar les causes de la violència sexual en el si de l'església. A més, també van demanar al papa Francesc que els hi enviés un equip que els ajudi a abordar la protecció dels menors. 

Analitzar els avenços 

"S'ha comès molt dolor i l'hem d'assumir per alliberar a tots els que l'han patit i a la nostra Església", ha reconegut De Moulins-Beaufort, tot apuntant que se celebrarà una assemblea extraordinària el juny de 2022 per analitzar els avenços fets en aquesta qüestió.

Aquests vindran determinats per algunes decisions que han pres els bisbes els últims dies de la conferència, que s'ha clausurat amb la decisió de dur a terme una auditoria externa de les cèl·lules d'escolta a les víctimes, la creació d'un tribunal canònic nacional que entrarà en funcions l'abril de l'any vinent i la signatura d'un protocol d'actuació amb les fiscalies locals. 

A la imatge principal, una dona resa a una Església / Unsplash