Finalment, la Fiscalia General de l'Estat ha ordenat aquest dilluns als 17 fiscals superiors de tota Espanya que li facin arribar en un termini de 10 dies els procediments penals en tramitació que facin referència a agressions i abusos sexuals a menors d'edat dins les congregacions, escoles i qualsevol altra institució religiosa. Segons ha informat el diari El País, amb aquesta informació la Fiscalia vol tenir a mà una radiografia sobre l'abast real de la problemàtica de la pederàstia dins l'Església a Espanya. Es tracta d'una decisió sense precedents i suposarà una investigació molt exhaustiva a curt termini, ja que en els registres d'aquesta mena de processos de les memòries anuals mai s'especifica si el delicte es va cometre a dins o fora de l'àmbit religiós. Cal tenir en compte que amb aquesta recerca no s'aconseguiran recompilar tots els delictes, ja que una part d'aquests no arriba a la justícia civil sinó que es tracten dins dels processos eclesiàstics: els bisbes i els superiors de les ordenacions s'han encarregat de jutjar-los i de dictar indemnitzacions. O de silenciar els casos. 

Tot plegat té lloc enmig d'una revifada de l'escàndol de la pederàstia a Espanya, després que hagin sortit a la llum 251 casos inèdits d'abusos comesos per capellans, religiosos o treballadors seglars. En els últims dies, l'escriptor català Alejandro Palomas ha explicat els abusos que va patir quan era un infant a l'escola de La Salle a Premià de Mar. Va contar com havia estat abusat per "l'hermano L" el qual "era professor de llengua a l'escola. Molt estimat i popular, el típic a qui s'acostaven tots els nens", va detallar Palomas, que recorda l'escola com un infern i, al principi, el seu abusador el va començar a protegir i a fer-lo sentir com a casa. Tot va canviar molt ràpidament quan l'home va començar abusar del nen, quan només tenia 8 anys. "Quan va ejacular, es va enfadar. Em va dir "mira el que m'has fet fer" i jo no entenia res", va narrar l'escriptor. El seu dur testimoni ha arribat fins al president del govern espanyol. Palomas es reunirà amb Sánchez aquesta mateixa setmana. 

Veredicte sobre la comissió 

Ahir, es va fer públic el veredicte dels lletrats del Congrés dels Diputats davant una possible comissió d'investigació sobre els abusos a menors a l'Església catòlica. Aquests van concloure que compleix amb tots els requisits per tirar endavant. La iniciativa havia estat registrada per Podemos, ERC i EH Bildu i els serveis jurídics proposen a la Mesa "admetre a tràmit i traslladar a la Junta de Portaveus" la petició per a la seva inclusió a l'ordre del dia, segons l'informe al qual ha tingut accés ElNacional.cat. Un cop obtingut l'aval, amb criteris tècnics, fonts socialistes han confirmat que avui votaran a favor de la tramitació a la Mesa. 

Unidas Podemos, ERC i EH Bildu van registrar la comissió d'investigació el passat dimecres al Congrés, per "investigar les agressions sexuals a la infància i l'adolescència comeses per membres de l'Església catòlica". Aquest seria el primer pas per a després "poder planificar polítiques públiques de reparació, prevenció i atenció a les víctimes d'aquesta lacra". Segueixen l'exemple de comissions independents com la de França, que l'any passat va concloure que almenys 216.000 menors van ser abusats en els últims 70 anys al si de l'Església francesa. Una xifra que augmentaria fins als 330.000 si es tenen en compte els abusos comesos per laics.

En contra de la comissió s'hi ha posicionat, sense sorpreses, la dreta espanyola. Ahir dilluns, Pablo Casado ha denunciat que se centri només en els abusos a menors comesos per part de membres de l'Església catòlica. Segons el líder estatal del PP, aquesta investigació s'hauria d'ampliar "a tots els casos que hi pugui haver, sigui la institució que sigui". El dirigent conservador ha defensat que es "deixarà la pell" perquè es persegueixi la pederàstia en general i que els seus responsables "es podreixin a la presó". I ha afegit: "Cometria un delicte si digués el que faria als pederastes".

Altres intents 

Amb aquestes investigacions de la Fiscalia no és el primer cop que l'Administració intenta fer una compilació de les dades d'abusos. El govern espanyol va sol·licitar el gener del 2019 al llavors fiscal General de l'Estat que l'informés sobre les diligències obertes en tribunals per casos de pederàstia comeses dins l'Església. Un mes després, Dolores Delgado, que llavors estava al capdavant del ministeri de Justícia, va demanar a la Conferència Episcopal que la informés de tots els casos que coneixien. Aquest gest va caure com un plom dins la jerarquia de l'Església. Ni tan sols van contestar a la ministra. 

El juny del 2019, la fiscalia va enviar a Justícia un document on s'explicava que en els registres informàtics no s'havia pogut aclarir si les diligències obertes per agressions o abusos a menors havien tingut lloc dins les institucions religioses o en altres entorns. Per saber-ho, calia que es posés en marxa una revisió dels casos com la que s'ha engegat aquesta setmana, en què cada Fiscalia investigui un per un els expedients.