L'Inspector General de l'Exèrcit, Fernando Aznar Ladrón de Guevara, ha destacat el tracte rebut a Catalunya durant els operatius per aturar la Covid-19. En el discurs de la tradicional celebració de la Pasqua Militar, Aznar ha agraït el "tracte exquisit" de les autoritats durant les actuacions en el moment àlgid de la pandèmia, i ha remarcat que els militars van constatar "notables mostres d'hospitalitat i generositat".

L'acte s'ha celebrat al Palau de la Capitania General de Barcelona, en un format molt reduït comparat amb l'habitual a causa de les restriccions de la Covid-19. Davant un nombre de convidats extraordinàriament limitat i sense presència dels mitjans de comunicació, Ladrón de Guevara ha agraït la rebuda que els militars han tingut els últims mesos en les diferents actuacions per aturar el coronavirus. "Vam sentir a prop l'agraïment i l'afecte sincer dels catalans", ha assegurat, tot lloant la tasca de les diferents unitats de l'Exèrcit, fent referència a  la Subinspecció General Pirenaica, els regiments Barcelona i Arapils, i l'Acadèmia General Bàsica de Suboficials. 

Per la seva banda, el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, no ha assistit a l'acte, com ja va anunciar fa uns dies, després que el tinent general de l'exèrcit, Fernando Aznar, es dirigís al vicepresident per formalitzar la invitació a la tradicional celebració. Segons Aragonès, va refusar la invitació "per convicció i compromís democràtic", i va recordar les notícies que van relacionar les forces armades espanyoles amb actituds "antidemocràtiques i  mostres de suport a plantejaments especialment hostils amb Catalunya i amb l’independentisme".

Inspector General de l'Exèrcit, Fernando Aznar Ladrón de Guevara durant la Pasqua Militar / ACN

Inspector General de l'Exèrcit, Fernando Aznar Ladrón de Guevara, durant el discurs de la Pasqua Militar a Barcelona / ACN

 Aznar ha remarcat que "durant les nostres actuacions vam rebre un tracte exquisit de les autoritats, amb notables mostres d'hospitalitat i generositat, i vam sentir de prop l'agraïment i l'afecte sincer dels catalans" i ha recordat que els militars han estat intervenint arreu de l'Estat en el muntatge d'hospitals, en l'abastiment de material sanitari i en el trasllat de cadàvers. 

Superada la primera onada, ha explicat que l'Exèrcit treballa ara contra la pandèmia en el marc de l'Operació Missió Baluart, activada l'1 d'octubre amb el nou estat d'alarma. Així, ha detallat que treballen arreu de l'estat amb 2.400 rastrejadors, que han contribuït a detectar 780.000 contactes estrets de casos positius de Covid-19, alhora que han desinfectat més de 800 instal·lacions. Pel que fa a la campanya de vacunació, ha garantit la col·laboració militar "quan sigui requerida".

 

Imatge principal, autoritats durant la celebració de la Pasqua Militar a Barcelona / ACN