El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha plantat a l'Exèrcit espanyol en la celebració de la pasqua militar a Barcelona el pròxim dia de reis. Fa uns dies, el tinent general de l'exèrcit, Fernando Aznar, es va dirigir al vicepresident Aragonès per formalitzar la invitació a la tradicional celebració que se celebrarà al Palau de la Capitania General de Barcelona.

Davant de la invitació, el líder de l'Executiu català ha estat contundent. Aragonès ha refusat anar a la celebració assegurant que "per convicció i compromís democràtic" el vicepresident no pot assistir a l'acte.

Aragonès no s'ha quedat aquí i li ha recordat a Aznar que en els últims mesos no són poques les notícies que han relacionat les forces armades espanyoles amb actituds "antidemocràtiques i  mostres de suport a plantejaments especialment hostils amb Catalunya i amb l’independentisme".

Per acabar, el vicepresident ha sentenciat que davant "d'aquesta realitat manifesta" el Govern no pot assistir a una "cerimònia d’exaltació d’un exèrcit que no només no ens representa, sinó que està disposat a tot per reprimir a tots aquells que treballem per la República catalana".

invitación pascua militar pere aragones ejercito español 

 

Hostilitat amb Catalunya

Aquest refús contundent d'Aragonès a la seva presència a la pasqua militar arriba després que en els últims mesos, hagin sortit a la llum diverses informacions sobre l'exèrcit on es pot associar gran part de les forces armades espanyoles amb l'extrema dreta i el franquisme. 

Un dels últims exemples és un grup de 271 exmilitars que van subscriure el passat mes de desembre un manifest apocalíptic on critiquen qualsevol possible indult als presos polítics. Entre els signants, hi ha el tinent general Emilio Pérez Alamán, l'almirall José María Treviño i el tinent general Juan Antonio Álvarez Jiménez, i ha estat signat també per generals, oficials, legionaris i soldats, segons va informar Efe.

En aquest manifest, els exmilitars adverteixen del "deteriorament de la democràcia" a Espanya i alerten de "la imposició d'un pensament únic" i afirmen que la "unitat d'Espanya està en perill", però es desmarquen d'iniciatives similars que tenen el mateix to, com el polèmic xat on es feia apologia de la violència. "Els signants d'aquesta declaració volen manifestar la seva completa desvinculació i desgrat amb tot el que s'ha expressat en un xat privat -difós en diversos mitjans- aliè al nostre sentir i essència de soldats".