Ahir es va fer un pas de gegant en la cursa per la vacunació a Catalunya. Sengons informa Salut, s'han repartit 9.651 vacunes subministrades al personal de residència, residents i sanitaris d'hospitals aquest dimarts 5 de gener. Aquest darrer col·lectiu de professionals és el que també ha fet incrementar les xifres.

Perquè ens fem una idea, des de que va començar fins el passat 3 de gener, és a dir, durant la primera setmana, es van vacunar menys que en tot el dia d'ahir, 8.380.

Evolució de vacunats diaris

S'ha assolit un màxim fins que va començar la campanya el passat 27 de desembre i han fet millorar les dades finals: en total 20.843 persones vacunades amb la Pfizer, gairebé el doble que tan sols feia 24 hores. Els dies com, diumenge 28 de desembre amb un vacunat o l'1 de gener amb dos, van afavorir el contrast de dades amb les d'ara. Aquesta és l'evolució si ens fixem en l'apartat vacunes.

Evolucio vacunes

Taula dels vacunats a Catalunya, sisena columna / Font: dadescovid.cat

El repartiment, fins a dia d'avui, és el següent: 14.643 administrades a la província de Barcelona, 1.672 a Girona, 2.526 a Lleida i 1.998 a Tarragona. La gran majoria d'elles les han rebut els usuaris de residències catalanes, en total 11.110. 

Els sanitaris també s'incorporen

L'hospital Vall d'Hebron va difondre les primeres imatges i posteriorment se n'han sumat d'altres. El personal sanitari s'ha continuat vacunant contra la Covid-19 aquest dimecres, dia festiu de Reis. A les 10h hi havia cua d'infermeres per posar-se la vacuna a Vall d'Hebron, segons confirma l'agència ACN. Posteriorment, el mateix hospital ha confirmat que ja hi ha mil professionals vacunats.

El Govern va anunciar diumenge que les vacunacions es posarien cada dia, inclosos els festius i caps de setmana. Les vacunes també es posaran al llarg del dia en altres centres, com per exemple a l'hospital de Sant Pau i a l'hospital Germans Trias i Pujol.

Sanitat privada?

De moment, el sistema encara no s'ha privatitzat i la consellera de Salut, Alba Vergés, va recaure el retard inicial a una presa de decisions que no havien estat les millors. En paral·lel, una comunitat autònoma sí ha confirmat l'ajuda mitjançant contractes a entitats privades.

És el cas de Madrid, la seva presidenta Isabel Díaz Ayuso ha pagat un contracte sense concurs públic a la Creu Roja valorat en 800.000 euros. Segons afirma El Confidencial, l'Alianza de la Sanidad Privada Española (ASPE) admet que la Regió de Múrcia també ha contactat per poder preveure un contracte.