Després del veto reiterat a la comissió d'investigació de Joan Carles I, l'independentisme i el nacionalisme hi tornen al Congrés dels Diputats, aquest cop amb Felipe González. Els grups d'ERC, JxCat, la CUP, el PNB, EH Bildu i el BNG han registrat aquest dijous una comissió d'investigació per esclarir les responsabilitats de l'expresident espanyol amb el terrorisme d'estat dels GAL, després de la revelació de la CIA. La proposta està destinada al fracàs, després que fins i tot Unidas Podemos se n'hagi desmarcat dient que ja se sap tot.

Els grups signants volen “esclarir els vincles i responsabilitats dels governs d’Espanya presidits per Felipe González amb el GAL”. En l’exposició de motius subratllen que els informes desclassificats de la CIA “apunten a les connexions i implicació directa de l’expresident Felipe González” amb el grup parapolicial que va assassinar almenys 27 persones, a més de desenes de “ferits, segrestos, extorsions i tortures”. Els impulsors constaten que encara falta molt per saber, ja que “només una desena de persones van ser processades” i que els principals condemnats van passar “uns mesos” a la presó malgrat ser condemnats a penes de més de 100 anys.

“La impunitat va imposar-se sense que ni tan sols les nombroses declaracions de responsables polítics i del propi expresident referint-se als GAL, que apuntaven a un coneixement i participació en els mateixos, donessin peu a accions judicials o polítiques”, constaten els partits independentistes i nacionalistes. I conclouen en aquest sentit: “Les persones víctimes de les accions dels GAL mereixen l’aclariment complet d’aquesta trama. Porten molt, massa temps, esperant que se’ls ofereixi veritat, justícia i reparació a totes elles, perquè és el seu anhel i el seu dret”.

Malgrat tot, la iniciativa sembla abocada al naufragi i previsiblement no passarà el filtre de la Mesa. No només per l'oposició del PSOE, que tanca files amb el seu exdirigent, sinó també per Unidas Podemos, que se'n desmarca. El seu portaveu al Congrés, Pablo Echenique, ha descartat investigar parlamentàriament l'expresident espanyol pel seu vincle amb el terrorisme d'estat. Segons ha argumentat, "tothom ja sap el que va passar" i l'informe desclassificat per la CIA "no aporta res" de nou. En la mateixa línia que el PSOE, ha assenyalat que el cas ja ha estat jutjat, amb la condemna a José Barrionuevo i Rafael Vera.

 

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram