Durant els últims dies el PSOE havia evitat fixar posició, en espera del que diguessin els lletrats del Congrés dels Diputats. Malgrat els canvis, aquests serveis jurídics han arribat a la mateixa conclusió: les comissions de Joan Carles I per l’AVE a la Meca no es poden investigar parlamentàriament. Davant d’això, aquest dimarts, la Mesa de la Cambra Baixa ha tornat a fer caure dues peticions de comissió d’investigació registrades la setmana passada per Unidas Podemos i els partits independentistes i sobiranistes. Ho ha fet amb els vots del PSOE, el PP i Vox. Només Unidas Podemos se n'ha desmarcat. És la quarta vegada ja aquest any.

Unidas Podemos, ERC, JxCat, la CUP, el PNB, Bildu, Més País, Compromís i el BNG van registrar una nova petició de comissió d’investigació, que era diferent a les anteriors. Per intentar passar el filtre, la nova petició situava la investigació a partir del 2014, quan Joan Carles I va deixar de ser cap de l'Estat. Les tres anteriors peticions no situaven límit temporal.

La nova petició també optava pels eufemismes. Abans els textos parlaven de "presumptes il·legalitats comeses per membres de la Casa Reial". Ara, es parlava ambiguament de "les relacions diplomàtiques i comercials entre Espanya i l'Aràbia Saudita, el seu vincle amb institucions i empreses espanyoles i els seus efectes sobre l'erari". Però ni tan sols així ha aconseguit l’aval dels lletrats.

En el seu nou informe, traslladen que no es pot admetre a tràmit perquè les prerrogatives d'inviolabilitat i la no subjecció de responsabilitat "són absolutes, engloben tot el període en què s'exerceix de cap de l'Estat i tenen efectes jurídics permanents". En aquest sentit, subratllen que, encara que tinguin una projecció posterior al 2014, els fets que es volen investigar comencen durant el seu regnat, i per tant és impossible separar una cosa de l’altra.

Així, la Mesa de la Cambra Baixa espanyola ha tornat a tombar la sol·licitud de comissió d’investigació de la monarquia. És la quarta vegada aquest any. Totes les peticions registrades durant els últims mesos, també amb el suport d'Unidas Podemos, han acabat naufragant a la Mesa, en què han estat tombades per la mateixa majoria del PSOE, el PP i Vox.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram