La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha delimitat la data del segon referèndum sobre la independència del país, i ha afirmat a la BBC que s'ha de celebrar "en la primera part del pròxim mandat del Parlament escocès, que comença l'any vinent". "Volem el referèndum aviat", ha conclòs la mandatària escocesa.

Abans se celebraran les eleccions escoceses el 6 de maig, on l'SNP es presenta com a favorit i amb la convicció que guanyar els comicis serà un mandat per celebrar el segon referèndum.

L'agència britànica Reuters no ha amagat la transcendència de l'anunci i ha comparat el referèndum amb la independència d'Irlanda. "Si se celebra un altre referèndum i els escocesos voten a favor, serà la commoció més gran del Regne Unit des de la independència d'Irlanda fa un segle, mentre Londres batalla amb l'impacte del Brexit", assenyala.

Els escocesos van votar 55-45 per cent contra la independència en un referèndum el 2014, però tant el Brexit com la forma com el govern britànic ha gestionat la crisi de la covid han reforçat el suport dels escocesos a la independència, admet Reuters.

Segons l'agència, si Sturgeon repeteix victòria a les eleccions, el primer ministre britànic, Boris Johnson, es trobarà amb una situació política delicada. "Haurà de prendre una decisió difícil: rebutjar el referèndum i per tant provocar que el descontentament escocès bulli a foc lent, o permetre el referèndum, que podria trencar la unió que diu que és tan estimada per ell i el seu partit", resumeix.

La primera ministra escocesa ha advertit el govern britànic que la seva negativa a celebrar un segon referèndum "és insostenible".