L'exlíder del Partit Nacional Escocès (SNP), Alex Salmond, ha anunciat la creació d'un nou partit independentista que es presentarà a les eleccions del 6 de maig al Parlament escocès, segons ha informat la BBC.

El nou partit es denominarà Alba (Escòcia, en gaèlic) i presentarà almenys quatre candidats a totes les regions del país. Salmond ha pres la decisió després d'una forta crisi de l'SNP en les últimes setmanes, amb acusacions contra ell per assetjament per part d'un sector del partit.

Alhora hi ha un sector de l'SNP que està molt descontent amb les posicions al seu entendre diletants del partit amb la independència. Molts d'ells són seguidors de Salmond i ara formaran part del nou partit, segons la BBC.

Salmond ho planteja com una oportunitat per aconseguir una "supermajoria" per a la independència en les pròximes eleccions. Però ningú no amaga que això és també un desafiament a l'SNP, que fins ara aplegava el conjunt de l'independentisme escocès. "Els objectius estratègics del partit són clars i inequívocs: aconseguir un país independent reeixit, socialment just i amb el medi ambient responsable", ha indicat Salmond. "Volem aportar idees polítiques per ajudar a la recuperació econòmica d'Escòcia i ajudar a construir una plataforma d'independència per afrontar les noves realitats polítiques", ha afegit.

Segons Salmond, si ara el conjunt de l'independentisme obté una majoria forta, el primer ministre britànic, Boris Johnson, que ja va desestimar la petició de l'SNP d'un segon referèndum sobre la independència, "tindria moltes més dificultats per dir que no a un Parlament i a un país".

El líder laborista escocès, Anas Sarwar, utilitza en canvi un argumentari també conegut a Catalunya, el dels suposats interessos reals de la gent, contraposats a la sobirania. "Encara estem enmig d'una pandèmia. Les vides i els mitjans de subsistència continuen en risc. Aquestes eleccions tracten de la nostra recuperació nacional i de les prioritats de la gent d'Escòcia, no dels vells arguments entre personalitats que creuen que el seu interès importa més que l'interès nacional", ha afegit.